ANNONS

Sven-Olof ger Tyresös gamla en hjälpande hand

volontären Sven-Olof Gustavsson hänger upp gardiner på ett trygghetsboende i Tyresö.
Sven-Olof Gustavsson hjälper till med gardinbyte på ett trygghetsboende på Bollmora allé.
När glödlampor eller gardiner måste bytas hos de äldre i Tyresö står Sven-Olof Gustavsson, volontär på fixarservice, redo att rycka ut.
– Det känns bra att kunna göra gott för någon annan, säger han.
ANNONS

Sven-Olof Gustavsson sätter ner väskan med verktyg på golvet och bär fram stegen till fönstret i gemensamhetslokalen på trygghetsboendet på Bollmora allé. Dagens uppdrag är att byta gardiner. I bakgrunden sitter två av de boende och dirigerar honom för att få gardinen jämn på stången.

volontären Sven-Olof Gustavsson hänger upp gardiner på ett trygghetsboende i Tyresö.

Volontären Sven-Olof Gustavsson hänger upp gardiner på ett trygghetsboende i Tyresö. Foto: Anna Z Ek

Sven-Olof Gustavsson, 72, från Trollbäcken, är en av volontärerna i Väntjänst fixarservice, som äldre i kommunen kan kontakta för att få gratis hjälp med praktiska sysslor i hemmet.

–Tanken är att de gamla inte ska klättra upp på något så att de riskerar att ramla. Det blir mycket gardin- och glödlampsbyten, saker som kan vara svåra för dem, men än så länge inte för mig. Det känns bra att kunna göra gott för någon annan. Om några år kanske det är jag som behöver hjälp med sånt här, säger han.

Många är ensamma

I snart fyra år har han varit volontär i fixarservice. Han berättar att det ofta handlar om mer än att bara vara behjälplig med med praktiska sysslor – det betyder också sällskap för flera han besöker.

Det är många som är ensamma och vill ha någon att prata med.

ANNONS

Sven-Olof Gustavsson

– Det är många som är ensamma och vill ha någon att prata med. Ofta är det så att deras barn inte har tid eller att de inte vill fråga dem om hjälp. Det är så tacksamt att göra det här för alla blir så glada när man kommer dit och är så nöjda med det vi gör, säger han.

Totalt är de tre stycken volontärer som åker ut på liknande uppdrag i Tyresö. Under förra året hade Sven-Olof runt 25 stycken uppdrag, men han önskar att det var fler.

– Alla vet inte om att vi finns, så det här blir kanske lite marknadsföring. Det är inte alls betungande på något sätt och så länge jag är pigg är det inga problem. Det blir någon timme här och där och den tiden har man ju.


Vill du läsa om fler volontärer?

https://mitti.se/nyheter/volontarer-stockholm-battre/

Fakta

Tyresö väntjänst

Tyresö Väntjänst är en ideell förening som har funnits sedan 1992. Föreningens syfte är att förhindra utanförskap och isolering och erbjuder stöd som komplement till samhällets stödinsatser. Främst riktad till äldre och erbjuder utöver fixarservice även sällskap på promenader eller hemma, ledsagning men också gemensamhetsträffar och utflykter. Hit kan man också få trygghetsringning. Har även integrationsverksamhet såsom språkkafé.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.