Tyresös politiker i storgräl om kultur

Ett kulturbråk har brutit ut i Tyresö.

Den politiska oppositionen ville satsa stort på Rock på Domusängen medan Alliansen föredrar böcker.

Lagom till årets slut har Tyresös kultur- och fritidspolitiker drabbat samman i ett storgräl.

– Jag blir så arg när jag tänker på det. Det hade väl varit en sak om vi finansierat samtliga projekt, men nu har allianspolitikerna prutat på Rock på Domusängens ansökan. Samtidigt ställer de sig bakom ett bokprojekt om döda konstnärer med marginell anknytning till Tyresö, säger Peter Bylund (MP).

Det var på kultur- och fritidsnämndens senaste möte i början av december som Alliansen beviljade 150 000 kronor till ett bokprojekt om Prins Eugen och konstnärskolonin på Tyresö.

Bidraget är bara det första och slutsumman är oklar – men kan sluta på det dubbla. Samtidigt halverade Alliansen Kulturföreningen Domusängens ansökan att arrangera Tyresö Metal festival och Rock på Domusängen – arrangemang som tillsammans väntas locka cirka 600 personer. Även Tyresö baskets ansökan för Dance Jam halverades.

Kultur- och fritidsnämnden ordförande Dick Bengtson (M) säger att Miljöpartiet missuppfattat att bokprojektet om Prins Eugen gått ut över ungdomsevenemangen.

– Vi har faktiskt pengar över för 2012, så det här handlar om att vi är rädda om skattebetalarnas pengar. De här föreningarna är duktiga på att ordna saker, men kanske inte lika duktiga på att göra budgetar och vi tror att de pengar vi beviljat räcker för att anordna bra evenemang, han.

Boken om Prins Eugen är det andra bokprojektet som får stöd i år.

I våras beviljades även en bok om Breviks historia en större summa.

En slump, enligt Dick Bengtson som påpekar att böckerna fortfarande står för en mycket liten del om man ser till summan för samtliga projekt.

Fakta

Största satsningarna