Tyresöskomakare internationellt prisad

Peter Holmér
Peter Holmér
Hallå där...

skomakaren Peter Holmér, 53 år, boende i Tyresö, som vann pris på den internationella skomakartävlingen i Wiesbaden, Tyskland.

Berätta om tävlingen och vilken kategori vann du?

– Det är en internationell skomakartävling som arrangeras var tredje år i Wiesbaden. Det är skomakare från hela världen som deltar. Jag tävlade och vann i kategorin reparation.

Hur kändes det att vinna?

– Jag blev såklart väldigt glad över vinsten. Det betyder otroligt mycket för mig då skomakeri är en sådan stor del av mitt liv. Det är både min hobby, arbete och mitt företag.

Hur gick själva tävlingen till?

– Man skickar in ett par skor som är klackade och halvsulade med läder samt ett par där hela botten byts ut, en så kallad helsulning. För helsulningen vann jag guldmedalj, samt ett hederspris för extra väl utfört arbete, och för halvsulningen vann jag silvermedalj.

Vad är det bästa med att vara skomakare?

Att få jobba med något jag tycker jag är kul. Jag är så tacksam över att jag fortfarande, efter 38 år i yrket, tycker det är roligt att gå till jobbet. Sen är det ett plus att man träffar mycket folk i yrket.

Tar folk hand om sina skor tillräckligt? Vad är de vanligaste felen folk gör?

Det har blivit bättre på senare år. Folk har tröttnat på billiga slit- och slängskor och börjat köpa bättre kvalité. Men det vanligaste felet är fortfarande att man helt enkelt inte tar hand om sina skor, använder samma skor hela tiden och glömmer skoblocken.

Nu börjar det bli dags att snöra på sig vårskorna. Är det något speciellt man ska tänka på för att ha snygga och välvårdade skor?

Putsa upp dem med en skokräm i rätt färg och fetta in dem om de är torra. Gå till din lokala skomakare i tid om skorna är slitna.

Hur firade du vinsten?

– Det blev såklart lite bubbel!