Tyresöspelet flyttar in i kyrkan

Tyresöspelet brukar spelas vid slottet.
Tyresöspelet brukar spelas vid slottet.
I år flyttar spelet till Bollmoradalens kyrka.
I år flyttar spelet till Bollmoradalens kyrka.
Efter fem års uppehåll är Tyresöspelet tillbaka. 130 personer är engagerade i spelet som i år flyttar in i kyrkan.

Första gången Tyresöspelet sattes upp var 1985. I år blir det nionde upplagan.

– Det är väldigt roligt att sätta upp spelet igen. Vi är några stycken som har varit med sedan start och aldrig trodde väl vi att vi mer än 30 år senare fortfarande skulle sätta upp den. Det har visat sig att berättelsen håller, säger manusförfattaren Sven Lionell.

Spelet brukar hållas vid slottet under bar himmel. I år har det flyttat in i Bollmoradalens kyrka. Fyra föreställningar ges med start på fredag.

– Det är ett stort rum med fin akustik och bra utrymme. Fördelen jämfört med slottet är att vi är oberoende av väder och vind och att det finns sittplatser, säger Sven som tillsammans med Elisabeth och Kina Sellergren står bakom årets föreställning.

Som vanligt lyfter spelet fram kommunens historia – från stormaktstid till miljonprogram – med mycket sång, dans och musik.

– I allt väsentligt är det samma berättelse som vi alltid har spelat. Vi har gjort vissa förändringar, men de är mycket minimala.

Spelet tar avstamp på 1600-talet då Maria Sofia De la Gardie styrde på slottet.

– Tyresö var då lite av ett industriellt centrum i Stockholmstrakten tack vare vattenkraften. Maria Sofia drev mycket framgångsrikt en del industrier här ute under en period, säger Sven.

Bsökarna får bland annat uppleva det arbetande folkets vedermödor och möta slottsägare markis Lagergren som umgicks med den tidens stora kulturpersonligheter. Arrendatorn vid Åva gård som förlorade tre söner ryms också i spelet som landar i Bollmoras framväxt och hur det dåvarande kommunalrådet Gunnar Gyllnert köpte loss mark från markisen.

– Bankerna ville inte låna ut mark till Tyresö kommun.  Kommungubbarna lånade tre miljoner ur facket Metalls arbetslöshetskassa, säger Sven.

Snart satte exploateringen av Bollmora igång och det Tyresö vi känner i dag började att växa fram.

För den som inte redan har bokat en biljett ser det mörkt ut att få uppleva årets Tyresöspel. Till skillnad mot tidigare år är det i år gratis och föreställningarna blev slutsålda tidigt.