Får i Tyresta attackerades – av hund

Karin Andreason ger en näve havre till fåret Cissi, som lappats om efter attacken.
Karin Andreason ger en näve havre till fåret Cissi, som lappats om efter attacken.
Fåret Cissi blödde från halsen och pälsen var avskalad efter att en hund gett sig på henne.
– Det har skett på familjens privata gård, hunden har inte varit kopplad och ägaren har gått därifrån efteråt, säger Länsstyrelsens vilt- och rovdjurshandläggare Arne Söderberg.

Karin och Tomas Andreason bor på en gård i närheten av Tyrestareservatet, och sen i somras har de tre får som utöver att fungera som sällskapsdjur hjälper till på gården genom att äta ogräs och annat så att ängarna inte växer igen.

– De är våra gräsklippare, säger Karin Andreason och skrattar.

Men en morgon för par veckor sen hittade de ett av fåren vid ett vindskydd på tomten– skakande och alldeles blodigt.

– Hon var helt sargad. Ullen var avskalad på flera ställen och det rann blod från halsen, vi tänkte först att det kanske var något rovdjur och jag blev ju orolig att hon inte skulle klara sig, säger Karin Andreason.

”Hon var helt sargad, ullen avskalad på flera ställen och det rann blod från halsen”

– Karin Andreason

Misstänkte först varg

Bara ett par dagar tidigare hade flera rapporterat om varg som synts till i området, så Karin och Tomas misstänkte att händelsen kunde vara vargrelaterad. Men när Länsstyrelsens vilt- och rovdjurshandläggare Arne Söderberg kom för att undersöka saken närmre fick de ett annat svar än väntat.

– Vargar biter från sidan rakt över halsen, det här var överallt och många bett var ytliga. Jag misstänkte att det var en hund redan när familjen beskrev det hela på telefon och väl där fanns hundspår, säger Arne Söderberg.

Smitit från platsen

Enligt honom är det inte vanligt att hundar attackerar får, men något som händer då och då.

– Mer anmärkningsvärt är att hundägaren inte har tagit kontakt med ägarna när det hela skett så nära deras hus, på deras område. På fotspåren kan man se att personen har hämtat hunden efter attacken och gått rakt därifrån, säger han.

I situationer där rovdjur är ansvariga för skadorna betalar staten veterinärräkningen, men eftersom det i det här fallet ser ut att vara en hund är det ägaren som hålls ersättningsskyldig.

Vill uppmärksamma händelsen

Trots att det är två veckor sen attacken ser fåret Cissi fortfarande rejält tilltufsat ut. På flera delar av kroppen har ullen helt skalats bort och halsen, där de värsta skadorna tillkom, är lindad i bandage. Tomas Andreason berättar att de polisanmält händelsen.

– Sånt här får ju inte hända. Det är bra om folk hör om det, tänker till och kopplar sina hundar, annars riskerar det hända flera gånger, säger han.

Han skakar på huvudet.

– Och man kan faktiskt ta sitt ansvar och komma upp och meddela att det är ens hund tycker jag, säger Tomas Andreason.

Fakta

Det här gäller för hundar

Hunden måste hållas under sådan tillsyn att den hindras från att förfölja vilt. Det innebär att hunden får vara lös inom synhåll, förutsatt att du kan stoppa den eller kalla in den om den stöter på ett vilt djur. Om du inte kan det ska hunden gå i koppel eller i lina.

Om hunden inte går att fånga riskerar den att bli skjuten.

En hundägare har ett strikt ansvar att hunden inte orsaker ”skador eller avsevärd olägenheter”. Det gäller inte bara vilt utan även till exempel betande tamdjur. Även en hund som inte biter djuren, utan bara jagar dem i en hage, är ett exempel på en skada eller olägenhet.

I vissa fall gäller absolut kopplingstvång. Då finns inget utrymme för egna tolkningar av lagen. I nationalparker gäller att hund ska vara kopplad. I vissa nationalparker tillåts inte hundar alls.

Källa: Naturvårdsverket

Mer om Tyresö:

Rondellbygget ett halvår försenat

”Noah är Tyresös hjälte!”

25-åring åtalad för Tyresöskjutning frias