Tyresta nationalpark rustas för 30 miljoner

Nu ska Tyresta nationalpark bli ännu mer poppis bland naturintresserade. Naturvårdsverket satsar 30 miljoner kronor i parken fram till 2016.

Anders Bergquist jobbar som projektledare på Naturvårdsverket. Han berättar att man länge har haft planer på att förbättra entrén till Tyresta.

– Nu ska vi äntligen göra det genom att bygga en ny servering, eftersom den gamla inte uppfyller kraven på en bra arbetsmiljö, säger han.

De gamla byggnaderna kommer att saneras, men exakt vad de ska användas till i framtiden är oklart.

– Eventuellt kan skolklasser som besöker nationalparken samlas där, säger Anders Bergquist.

Naturvårdsverkets investeringar ska även gå till nya loggor och informationsmaterial om nationalparken, men också till en ny ligghall för nötkreatur där man ska visa hur människor har levt sedan vikingatiden.

– Det blir lite ny inriktning på gården, från att bara ha varit en hästgård ska här nu även bli kor och får, berättar nationalparkschefen Per Wallsten, som är stolt över att området får ett lyft. Han menar att detkommer att gynna turismen och kulturmiljön i Tyresta, ett besöksmål med ungefär en miljon gäster varje år.

Även vandrarhemmet ska renoveras och handikappanpassas och Naturrum kommer att uppdateras med mer information om Tyresta-området. Det ska också byggas en bättre verkstad för dem som arbetar i Tyresta, den utökade djurhållningen gör att gården behöver den gamla verkstaden till sin verksamhet.

Det är Stiftelsen Tyrestaskogen som på uppdrag åt Naturvårdsverket ska genomföra förändringarna.

Fakta

I augusti 1999 brann nationalparken och naturreservatet. 450 hektar eldhärjades.

Branden började öster om Vargklåva mosse.

Reservatet och parken stängdes i nio månader av säkerhetsskäl.

Orsaken till branden är fortfarande okänd.

Källa: www.tyresta.se