Min lokala hjälte

Tystnad om flyktingboenden upprör

På flera platser runt om i Värmdö byggs nu boenden för nyanlända. OBS, bilden är en genrebild.
På flera platser runt om i Värmdö byggs nu boenden för nyanlända. OBS, bilden är en genrebild.
Nu är det klart var de nyanlända i Värmdö ska bo. Men kommunen kommer inte att berätta vart de ligger, något som får kritik av grannar.
– Det skapar onödig oro, säger Benny Pettersson i Torsby.

Benny Pettersson blev minst sagt förvånad när han, på omvägar, fick veta att Värmdö kommun skulle sätta upp ett modulhus i närheten av hans hus i Torsby.
– Vi har inte fått någon information alls och när vi ringer kommunen så svarar de bara att det är sekretess och att de inte får säga något. Helt plötsligt ska det stå baracker här och kommunen lägger locket på och bara mörkar allting, säger han.

Benny Pettersson är inte ensam om tycka så här.
–  Just tystheten är det som upprör folk. Alla är överens om att de här människorna måste få bostäder och att det är helt rätt, men att ingen får veta någonting är katastrof för det skapar onödig oro, säger en annan Torsbybo, som valt att vara anonym.

”Just tystheten är det som upprör folk”

Enligt den nya bosättningslagen är landets alla kommuner skyldiga att ordna bostäder åt nyanlända. Värmdö ska ta emot 216 personer nästa år. Men inom kommunen är hållningen att inte prata om boendena alls.
– Vi ger inte information om det här överhuvudtaget. Vi skickar ut till grannyttranden och det är så vi hanterar alla våra bygganden. Vi tänker inte gå ut och ha några stormöten och berätta. Vi vet av erfarenhet att det inte har varit lyckat i andra kommuner. Det här gör vi för att skydda både boenden och de som ska bo där, säger Monica Pettersson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Hon berättar om ett möte som Ekerö kommun haft med berörda grannar och som ”spårat ur”.
– Det blev så otroligt mycket aggressioner från boende och vem gynnar det? Låt oss planera för boende där vi tror att det är lämpligt.

Läs mer: ”Omöjligt att bosätta nyanlända”

I många av länets kommuner är man öppen med var boenden för nyanlända ska ligga och har även tagit diskussioner med grannar som haft frågor. I Nacka berättade man i våras om 14 aktuella tomter.
–  Där hade vi en öppen dialog där vi bjöd in privatpersoner och företag att tycka till. Vi går inte direkt ut på hemsidan och flashar ut var boenden ska ligga, för vi vill inte uppmuntra folk till att förstöra, men vi försöker vara rimligt öppna, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande.

I Vallentuna har man valt att vara öppen med byggandet, ibland med grannprotester och även vandalism som följd. I Upplands-Bro har kommunen haft möte med villaägare.
– Vi anser att det är viktigt att kunna informera och ge svar på så många frågor som möjligt, särskilt när det gäller placeringen av modulbostäderna för att möta och svara på de frågor och den oro som finns, säger Maria Johansson, kommundirektör i Upplands-Bro.

Monica Pettersson är medveten om hur andra kommuner har jobbat.
– Det får stå för dem, säger hon.

Benny Pettersson har, tillsammans med grannar, skrivit till Värmdö kommun och kritiserat hållningen.
– Är det inte alltid bättre att köra med öppna kort och berätta och låta oss ställa frågor? Det är så dumt att de gör så här. Oron blir stor och leder bara till att folk börjar spekulera, säger han.

Fakta

Myndigheter och kommuner delar på ansvaret

När en person beviljas uppehållstillstånd och skrivs in i en kommun kallas denne för nyanländ.

En nyanländ har alltså genomgått asylprocessen och fått godkänt att vistas i Sverige.

Myndigheter och kommuner delar på ansvaret för mottagande och etablering av nyanlända.

Enligt den nya bosättningslagen är landets kommuner skyldiga att ordna bostäder åt nyanlända. För Stockholms län rör det sig om 8 781 personer under 2017. I Värmdö 216 personer.

Källa: Länsstyrelsen