Snart tystnar musiken för Huddinges äldre

Sören Damm bor på Stortorps äldreboende och får ofta besök av sin hustru Marianne.
Sören Damm bor på Stortorps äldreboende och får ofta besök av sin hustru Marianne.
Marianne och Sören Damm tar en svängom under musikstunden på äldreboendet.
Marianne och Sören Damm tar en svängom under musikstunden på äldreboendet.
Nu börjar besparingarna i årets budget märkas. I sju år har de som bor på Huddinges äldreboenden fått tillvaron förgylld av kommunens egna musiker. Men i maj är det slut med pensionärsdanserna.

– Det är så tråkigt, säger Marianne Damm. Man ser ju hur de blommar upp av musiken.

Hennes man Sören har varit sjuk länge och vid årsskiftet fick han till slut plats på Stortorps äldreboende. Där trivs han och en stor anledning är att den annars ganska enahanda tillvaron livas upp när boendet får besök av två musiker som är anställda av kommunen. Då blir det dans och både personal och anhöriga är med.

Men äldreomsorgsnämnden i Huddinge måste spara pengar. I årets kommunbudget finns inget utrymme för kostnadsökningar. Posten ”uppräkning löner, hyror och priser” ligger på 0 kronor medan det i fjol lämnades plats för uppräkningar med 6,5 miljoner kronor. Eftersom kostnader alltid stiger ändå innebär det att alla verksamheter nu måste spara pengar. Budgeten klubbades av den styrande koalitionen i Huddinge med M, L, C, DP, KD och HP och innebar ett överskott på 2 procent. Oppositionen ville hellre ha ett lägre resultat och låta pengarna gå in i välfärden.

I maj är det därför slutspelat för de två musiker som sedan sju år har besökt kommunens äldreboenden med allt från Evert Taube och Sven-Ingvars till country och Elvis.

– Det är så synd, säger Marianne Damm. För annars är det lite tråkigt, de boende sitter mest och tittar på teve.

Musikerna fick fast anställning av kommunen i januari i fjol. Några månader senare beslöt kommunen att dra in deras tjänster.

–Vi är i ett läge när vi måste göra omprioriteringar, säger Marianne Vikander, verksamhetschef för äldreomsorgen. Då finns det inte utrymme för två heltidsmusiker. Huvuduppdraget är att erbjuda god omsorg och omvårdnad.

På Stortorp kommer dock omvårdnaden att påverkas.

– Vi har gjort en översyn av vår sjuksköterskeorganisation och sett att Stortorp haft väldigt hög bemanning. Där blir det därför fyra skötersketjänster färre, en anpassning till hur övriga organisationen har det. Vi vill ha en jämnare kvalitet över hela kommunen. Det ska inte spela någon roll var du hamnar, förutsättningar ska vara lika. Det tycker jag är jätteviktigt.

I översynen kom det fram att kommunen betalade fem miljoner kronor för inhyrda sköterskor förra året.

– Vi tittade över organisationen och såg att enheterna inte samarbetade så bra. Vi såg också kvalitetsbrister. Därför samlar vi alla sköterskor i samma enhet. De behåller sin placering men hör till en annan chef. Det har gett effekt. I år har vi hittills inga kostnader för hyrsköterskor.

Även nästa år har kommunen flaggat för att budgeten kommer att sakna utrymme för kostnadsökningar. Blir det så väntas fler nedskärningar i Huddinge.

Marianne Damm har redan märkt hur besparingarna påverkar hennes man.

– Nu förlorar Sören också sin kontaktman, en väldigt fin kille. Han har jobbat heltid men de ska dra ner och då tar de in en ny på 75 procent. Den personen ska hinna med samma uppgifter på mindre tid.

Fakta

Fler besparingar inom äldrevården i år

• Sänkt bemanning inom hemtjänst och särskilda boenden samtidigt som en utjämning skett mellan enheterna. Sparar 3,5 miljoner.

• Chefstjänster som kommunen väntar med att tillsätta. Sparar 0,5 miljoner.

• Fyra indragna sjuksköterskor på Stortorp. Sparar 2,5 miljoner.

• Två heltidsanställda musiker sägs upp. Sparar 500 000 kronor.

• Sjödalens boende med fem platser har lagts ner. Inga uppgifter om vilken besparing det innebär.

• Inom hemtjänsten görs schemaläggningen om. Ännu oklart vilka besparingar det ger.

Totalt görs besparingar på 7 miljoner kronor under 2017.