ANNONS

Uberpopförare överklagar till Högsta domstolen

Nu överklagas den första domen mot en förare av den kontroversiella taxitjänsten Uberpop till Högsta domstolen.

Samtidigt fortsätter förarna att stoppas av polisen dömas på löpande band i lägre instanser.
ANNONS

Det amerikanska företaget Uber har tagit världen med storm och blivit ett populärt alternativ till traditionell taxi i Stockholm.

Men företaget har också stött på bekymmer på grund av den svenska taxilagstiftningen.

De flesta av Ubers bilar körs av förare med taxilegitimation som använder företaget som förmedlare av körningar. Men med tjänsten Uberpop, som kunderna får tillgång till efter en tids användning, handlar det i stället om vanliga privatpersoner som kör egna bilar och utan taxilegitimation. Uber kallar det för samåkning men den svenska polisen ser det som svarttaxi.

Mitt i kunde i mitten av februari avslöja att ett tiotal förare av den kontroversiella apptjänsten redan dömts och att ett stort antal väntade åtal.

Vi kunde också berätta i slutet av mars, att en av förarna fått sitt fall prövat av hovrätten men förlorat.

Men striden är inte över. Nu överklagar föraren fallet till Högsta domstolen (HD). Det är föraren själv som överklagar domen om svarttaxi, men de flesta åtalade Uberpopförare använder sig av samma advokatkontor och får, enligt tidigare uppgifter från företaget Uber, stöd med kostnaderna.

I överklagan, som HD ännu inte tagit ställning till, argumenteras bland annat för att föraren saknat uppsåt att bryta mot taxilagen.

Man menar också att fordonet aldrig ställts till ”allmänhetens förfogande” eftersom Uberpop är en sluten tjänst som inte alla som laddar ner appen får tillgång till.

Man slår också fast att Uber drivit verksamheten sedan september 2014. ändå var det först sommaren 2015 då polisen började agera mot förarna. Det, menar advokaten, har lett till en otydlighet hos föraren kring om tjänsten är laglig eller inte.

ANNONS

Samtidigt som fallet behandlas av HD fortsätter Uberpopförare att dömas på löpande band i Tingsrätten. I Stockholms tingsrätt har hittills 24 domar fallit. I 18 fall har föraren dömts till dagsböter.

Ändå fortsätter företaget Uber att tillhandahålla tjänsten via sin app.

Företagets presstalesman Oliver Carrà vill inte spekulera i om tjänsten läggs ner om föraren förlorar i Högsta domstolen.

”Vi kan konstatera att de domstolsärenden som pågår rör enskilda förare och inte Uber som bolag eller tjänst, men med det sagt så stöttar vi de berörda förarna på alla vis vi kan.”, skriver han i ett mejl till Mitt i.

I tidigare intervjuer har Uber bekräftat att man hjälper förare med advokatkostnader. Exakt hur stödet ser ut vill Oliver Carrà inte gå in på.

”Vi stöttar förarpartners på alla sätt vi kan. Vad det innebär utgörs ytterst av varje enskild förares situation, men detaljer kring hur vi stöttar förarpartners är en fråga mellan oss och förarpartners” skriver han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.