Udda dumpning pågår i Skärholmen och Sätra

Häromveckan var det 800 kilo surkål. Nu slår sätrabor larm om att skinka, lussebullar, bröd och mängder av mat dumpas i området.

– I vårt område i Gillsätra finns det folk som är ute och går med hundarna och de hittar grejer varje vecka och jag ser det hela tiden, säger Jan Årman.

Vad syftet med att lägga ut mat i grönskan är vet han inte riktigt. Men flera hundägare är oroade över om det skulle vara någon som lägger ut ätbarheter med råttgift i för att ta kål på gnagare.

– Rör det sig om att man vill hjälpa djuren tror jag det blir fel. Inte så många vilda djur vill väl ha lussebullar, menar han.

De enda som gynnas är i så fall råttor och måsar, de senare har han sett kalasa på mat som placerats ut. Han har även observerat att bröd läggs ut vid busstorget i Skärholmen.

– Duvorna är ju där dagtid, och råttor kommer säkert dit på natten, säger Jan Årman.

Mitt i söderort Skärholmen skrev nyligen om att mycket mat dumpas. Senast slog förvaltningens parkgrupp larm om 800 kilo Surkål som påträffades vid Skärholmens gård. Några veckor tidigare påträffades 650 kilo gurka i naturen. Parkgruppen bedömer att ta hand om dumpningen i Skärholmen har kostat skattebetalarna 80 000 – 100 000 kronor bara sedan i somras. Att spåra de skyldiga är oftast omöjligt. Mitt i Söderort har sökt parkgruppen.