Ugglor får bostäder med sjöutsikt

Kommunen hjälpte till att sätta upp fågelholkarna. Foto: Most Photos/Upplands-Bro kommun.
Kommunen hjälpte till att sätta upp fågelholkarna. Foto: Most Photos/Upplands-Bro kommun.
Irene Grankvist vid en uggleholk som hon skapat. Foto: Privat.
Irene Grankvist vid en uggleholk som hon skapat. Foto: Privat.
Kommunen hjälpte till att sätta upp fågelholkarna. Foto: Upplands-Bro kommun.
Kommunen hjälpte till att sätta upp fågelholkarna. Foto: Upplands-Bro kommun.
Irene Grankvist i Kungsängen tillverkar fågelholkar, som har satts upp vid Lejondalssjön med hjälp av kommunen.

– Hittills har jag tillverkat ett 15-tal fågelholkar, berättar Irene Grankvist, som i stunden filar på ett par nya mindre holkar för smidiga tornseglare.

Hon har en treårig konstutbildning och har tidigare arbetat inom kommunen. Nu är hon pensionär och har mer tid att ägna sig åt skulpturer och hantverk.

– Jag har hållit på med träslöjd i omkring 10 år. Jag gör mestadels holkar, men även träslevar och annat.

Irene Grankvist vid en uggleholk som hon skapat. Foto: Privat

Är naturvän

Hon är aktiv i Naturskyddsföreningen i Upplands-Bro och ligger bakom idén att locka ugglor till Lejondalssjön. För ett par veckor sedan sattes hennes holkar upp på hemliga platser i naturreservatet, med hjälp av kommunen och en förbipasserande herre.

– Jag är jätteglad att jag fick hjälp. Fågelholkarna är tunga att bära. De hade med sig stegar och vi gick långt in i skogen i djup snö och obanad terräng.

Ett liknande projekt har gjorts i Uppsala med goda resultat. Meningen är att ugglorna ska få vara ifred. Möjligheten finns att kattugglan först hittar hit, eftersom det är den vanligaste arten.

Ännu fler gäster

Men antalet potentiella nyinflyttade stannar inte där. Totalt installerades ett 20-tal hem för ugglor, andra fåglar och fladdermöss, som tillverkats på snickeriet i Bro enligt Upplands-Bro.se

Fakta

Fakta om slagguggla

Slagugglan (Strix uralensis på latin) tillhör de större ugglorna med ett vingspann på hundra till 125 cm och med en kroppslängd på fem till sex decimeter. Den liknar allmänt sett en kattuggla, med mörka ögon och gul näbb. Den är dock betydligt större och har en proportionellt sett längre stjärt. Dräkten är ljust gråbrunbeige, med mörk längsstreckning på bröst och buk.

Källa: ArtDatabanken