Stocksundsbon Ulf Durling överger snart sin ordinarie plats (stol nr.1) och blir hedersledamot i Svenska Deckarakademin och planerar för sin sista novell. I stället för att skriva historier ska han fokusera på musiken – och sin hälsa, berättar han.

– Man blir inte 83 utan att det kommer till ett och ett annat, säger han till Mitt i Danderyd.

Började skriva för studentspex

1971 debuterade Ulf Durling med deckarromanen "Gammal ost" och fick Svenska Deckarakademins första debutantpris. Mitt i berättade om när han kom ut med sin sista bok ”Kända nästet” för ett par år sedan.

Han nämnde då att en viktig ledtråd till sitt författarskap kommer från hans unga år. Om hur han under studietiden skrev studentspex med två jämnåriga kamrater.

– Det är fortfarande det roligaste och bästa jag skrivit. Jag kan fortfarande citera delar från det.

Slagsida i deckargenren

Till hösten släpper han sin 100:e och sista novell.

– Jag har dröjt mig kvar i branschen. I början frågade man sig vad kommer härnäst och på den vägen har det varit i över 50 år, säger han skojfriskt.

Sedan debuten har deckarboksvärlden förändrats, berättar han. Han beskriver det som en mättad marknad som genomgått många förändringar sedan 70-talet. Bästsäljande författare tar upp mycket av utrymmet. Förutbestämda deckarserier som förväntas bli TV eller film.

True crime-genren har kommit in och suddat ut gränser mellan verklighet och fiktion. Det har blivit slagsida, menar han.

– Det är synd eftersom det behöver finnas plats för andra som inte bara har till uppgift att beröva folk om nattsömnen.

Till midsommar släpper Ulf Durling novellen "Tack och farväl" i Västerviks tidning. Hans 99:e och näst sista.

Till midsommar släpper Ulf Durling novellen "Tack och farväl" i Västerviks tidning. Hans 99:e och näst sista.

Stefan Källstigen

Publicerar novell i tidning

I sommar släpper han sin 99:e novell som publiceras i tre delar i Västerviks tidning. En novell som från början utspelade sig i Danderyd som sedan har fått skrivas om för småländsk miljö. En psykologisk kriminalroman och som inspirerats från hans erfarenheter från sin tid som överläkare inom psykiatrin.

– Den handlar om en kvinna som uppträder uppseendeväckande och chockerande i samband med olika begravningar. Hon ställer till skandal och novellen går ut på att förklara varför hon beter sig som hon gör.

Till hösten planerar han för sin sista short story. Efter det planeras en bibliografi över hans över 150 titlar. 17 romaner, 100 noveller och andra mindre verk, som dikter.

Ska bli grötrimsproducent

När han lägger pennan på hyllan kommer han fylla sin tid med att spela för Danderyds blåsorkester, som nyligen fyllde 70 år.

Helt kommer han dock inte sluta skriva.

– Jag vill vara en roande grötrimsproducent till jul och skriva andra rimmande texter, men det kommer jag inte plåga andra med, det blir för mina närmast sörjande.