Ulf har hittat zen i trädgården

Ulf Andersson valde grus som han krattar i olika mönster i stället för en vattenspegel.
Ulf Andersson valde grus som han krattar i olika mönster i stället för en vattenspegel.
Alla stigar i trädgården leder till paviljongen.
Alla stigar i trädgården leder till paviljongen.
Den lilla fontänen porlar fridfullt. Ulf Andersson har byggt den av ett kasserat avloppsrör.
Den lilla fontänen porlar fridfullt. Ulf Andersson har byggt den av ett kasserat avloppsrör.
För sex år sedan var trädgården bara en hög med lera. I dag har Ulf Andersson en egen oas med asiatisk touch.

– Kärnan i min trädgård är inte växterna, utan själva känslan. Jag vill kunna förflytta besökaren till en annan del av världen, säger han.

Från vägen går det knappast att ana vad som döljer sig i Ulf Anderssons trädgård i centrala Sollentuna. Här bor han tillsammans med hustrun Eva och två barn, ytterligare två barn är utflugna:

– Min fru är inte speciellt intresserad av trädgårdsarbete. Hon säger mer: ”gör vad du vill”.

För sex år sedan byggde de ut huset och då väcktes Ulfs trädgårdsintresse till liv.

– Jag vet inte varifrån det kom. Jag har alltid varit intresserad av färg, form och design. När vi byggt ut var trädgården helt tom. Vi satte oss med ett vitt ark och frågade oss: vad vill vi göra?

Ulf började med att bygga en ram av återanvända brädor från det gamla trädäcket. Den fylldes med grus och det blev utgångspunkten. Mycket av inspirationen kommer från asiatisk trädgårdsodling och filosofin kring fengshui.

– Jag är ingen expert. För mig handlar det om att göra det som känns rätt, när det känns harmoniskt är det bra. Jag gör en egen variant, Ulf-zen, säger han.

Hjärtat i trädgården är paviljongen, dit leder alla stenlagda stigar. Precis som en spaljé, växthus och utomhusbänkar har Ulf byggt den själv. Han har ständigt nya planer och projekt på gång.

– Det händer något hela tiden, men jag har ingen master plan. Det kommer inte heller någon dag när jag är klar. Jag hittar hela tiden på något nytt.

I veckan kommer besökare från två trädgårdsföreningar för att beundra Ulfs arbete. Mycket av växterna är bambu eller andra gräs och därför är trädgården som mest praktfull just nu under sensommaren. Men mycket är vintergrönt och Ulf njuter året runt.

– Vintern är en tid för att läsa tidningar, få inspiration och skissa på nya projekt. Kanske också för att spara ihop lite pengar till trädgårdsfonden.

Han arbetar dessutom mycket med belysning för att kunna fortsätta betrakta trädgården när mörkret fallit. Han uppskattar trädgårdsarbetet lika mycket som stunderna av avkoppling.

– Här får jag ett inre lugn. Att plocka ogräs är kanske inte jättekul, men att få jobba med kroppen och framförallt att skapa något nytt är ren glädje.