ANNONS

Ullas svordomar fick tjuven att fly

Ulla Björkenholt blev förbannad när någon försökte göra inbrott i hennes lägenhet. ”När jag gapade mina fula ord stack han”, berättar hon.
Ulla Björkenholt blev förbannad när någon försökte göra inbrott i hennes lägenhet. ”När jag gapade mina fula ord stack han”, berättar hon.
En stor sten flög genom altandörren och plötsligt var lägenheten full av glassplitter. Men inbrottstjuven lyckades inte ta sig in – utan blev bortskrämd av Ulla Björkenholt, 82.

– Jag är inte så rädd av mig, säger hon.
ANNONS

Det var på eftermiddagen i Hägersten förra onsdagen. Ulla Björkenholt hade lagt sig i sovrummet för att ta en tupplur eftersom hon mådde dåligt. Just när hon hade lyckats somna vaknade hon av ett förfärligt brak och trodde att taket i vardagsrummet hade rasat in.

När hon kom dit såg hon att någon höll på att sticka in en arm genom den trasiga rutan i dörren till altanen.

”Vad i helvete gör du!” skrek hon.

– När jag gapade mina fula ord stack han, berättar hon.

Tjuven hade kastat in en handbollsstor sten, som han tagit från rabatten utanför, genom glaset i altandörren. Stenen hade träffat väggen till sovrummet.

– Jag skrek i ren ilska över det som hade hänt, jag reagerade bara. Att människor kan bete sig på det sättet. Jag blev arg, inte rädd och det är jag glad för. Hur vore livet om jag ständigt var rädd?

Det är inte första gången hon har påhälsning av inbrottstjuvar i lägenheten hon har bott i under 60 år. Hela fem gånger har hon blivit utsatt. Vid ett inbrott stal de nästan av allt av värde, en annan gång var det en liga som specialiserat sig på Assa-lås som var i farten.

– Men de är inte så smarta. En gång bröt de sig in med kofot i barskåpet där nyckeln satt i.

Efter inbrottsförsöket förra onsdagen fanns det inga spår efter mannen och utredningen lades ner.

ANNONS

Söderort, särskilt Älvsjö och Häger­sten, är hårt drabbat av bostadsinbrott, enligt polisen. Det handlar både om hitresta ligor och lokala ungdomsgäng.

– De tar kontanter och guld. Ett vanligt tillvägagångssätt är just att slänga in en sten för att vrida om handtaget på balkongen, säger Åke Nilsson, gruppchef för de lokala brottsplatsundersökarna vid polisen.

För att skydda sig tipsar han om fönsterlås, plattjärn, säkerhetsdörr och hakregellås.

Han är imponerad över Ullas agerande.

– Hon var jättebra, och skrämde bort honom.

En vecka efter inbrottsförsöket hittar Ulla fortfarande glasskärvor i vardagsrummet. Trots alla inbrott vill hon bestämt inte flytta från lägenheten som hon trivs i.

– Man kan ändå aldrig skydda sig helt. De klättrar ju till och med på fasader.

Ett vanligt tillvägagångssätt är just att slänga in en sten.åke nilsson, polisen

Fakta

Så här ska du agera vid inbrott

Om inbrottstjuven försöker ta sig in: Då ska du skrika och gapa, till exempel att du ringer polisen. Och ring polisen.

Om inbrottstjuven har tagit sig in: Ring polisen. Gå inte in – om tjuven inte har en fri utgångsväg utan blir trängd kan det bli hotfullt.

Om inbrottstjuven har varit inne och försvunnit: Ring polisen och gå inte in förrän de varit där och gjort en spårsökning.

Källa: Polisen

ANNONS