Ulliga vårtecken ger hopp

Lena Skog i Grödinge myser med nykomlingarna Alfåns och Malin, två levande vårtecken.
Lena Skog i Grödinge myser med nykomlingarna Alfåns och Malin, två levande vårtecken.
Inga snödroppar och långtifrån några plusgrader.

Våren har det sannerligen kämpigt i år.

Men den är på väg, trots allt, om man får tro de vårtecken som Botkyrkaborna ser.

Var är våren?

Den var på gång härom veckan men nu verkar den ha packat ihop och låtit vintern komma tillbaka. Med 10–15 grader kallt på nätterna lär inte isfiskaren på Albysjön behöva oroa sig än på ett tag. Kolonilotterna i Alby ligger fortfarande öde, gömda under snön och när vinden viner över Fittja äng känns sommaren långt borta.

Men vårtecknen finns där – för den som letar noga.

I ett träd vid Humlans förskola tävlar fåglarna om vem som kan sjunga högst och när solen bryter fram på Alby torg stannar folk upp på vägen från tunnelbanan och njuter. På 4H-gården i Hågelby väntas när som helst nya killingar och lamm se dagens ljus.

I Lena Skogs lilla ladugård i Grödinge har våren kommit. Här tumlar Alfåns och Malin omkring, knappt en vecka gamla, intill mamma Saga.

– Det här är riktiga vårtecken, säger Lena Skog och går in till de små med ett lugnande ”mamma är här”.

Lena Skog går in på tredje året som fårägare. Hon är pensionär nu och blev sugen på att skaffa får till det lilla uthuset. Nu har hon tre tackor som hobby.

– Så här har man ju inte får normalt men jag tycker det är kul och mysigt. Det blir en levande gård, säger Lena Skog, som egentligen är gymnastik- och danslärare.

I båset intill står tackan Snövit – det är barnbarnen som står för namngivningen – rund om magen. Hon ska lamma när som helst nu och Lena Skog går hit och tittar till henne flera gånger om dagen.

– Ofta får man hjälpa till att dra ut lammen när de kommer, då sitter jag här och väntar till dess att jag behöver hjälpa till, säger hon.

Även om våren kommit inne i det lilla fårhuset är det fortfarande bitande kallt utanför och snön täcker hagarna. Den närmaste veckan ser det inte ut att bli särskilt mycket bättre. Minusgraderna hänger i, och snöfall hotar. Den riktiga våren fortsätter att hålla sig undan och precis som vem som helst väntar Lena Skog på varmare väder.

– Det ska bli skönt att kunna släppa ut lammen.

Har du sett några tecken på att våren är på väg?

Muhammad Amin, Fittja: ”Ja, snön börjar smälta och marken syns. Fåglarna kvittrar på morgonen, de säger hejdå till vintern. Dagarna blir längre och det blir ljusare, vintern är snart över.”

Anita Eriksson, Slagsta: ”Solen! Solen är ett vårtecken.Det märks att våren är på gång, även om det är kallt på nätterna. Jag står här och bara njuter av att solen värmer, kan man göra annat?”

Elife Bilgic, Alby: ”Nej, inte direkt. En solig dag tog jag skinnjacka, men jag fick gå hem och byta. Det var kallt som sjutton. Folk har börjat ha Converse-skor för att de vill att det ska vara vår.”

Mohsen Zaibi, Alby: ”Nej, jag tror det kommer att dröja lite till. Så länge det finns snö är det inte vår. Jag längtar såklart, utan tvekan, men alla årstider har sin charm. Jag stannar inne och läser.”

Patricia Backelund, Alby: ”Det börjar kännas lite grann. Solen tittar fram, snön börjar smälta. Men på riktigt är nog inte våren här förrän i april, när all snö är borta. Visst längtar jag, det gör väl alla?”