Underbarnet som tog revansch

Jacob Mühlrad lärde sig spela musik på en gammal synth som hans pappa reparerade i källaren – då kunde Jacob på grund av dyslexi inte läsa noter. På torsdag uruppförs hans komposition Silent Prayer i Berwaldhallen.
Jacob Mühlrad lärde sig spela musik på en gammal synth som hans pappa reparerade i källaren – då kunde Jacob på grund av dyslexi inte läsa noter. På torsdag uruppförs hans komposition Silent Prayer i Berwaldhallen.
En notbild från Jacob Mühlrad aktuella komposition.
En notbild från Jacob Mühlrad aktuella komposition.
Han har dyslexi och för bara några år sedan kunde han inte läsa noter. På torsdag uruppförs 24-årige Jacob Mühlrads verk Silent Prayer i Berwaldhallen.

– Jag fick gå den långa vägen, säger Jacob Mühlrad.

Östermalmsbon Jacob Mühlrad har beskrivits som ett underbarn och är den yngste någonsin som har fått sina verk framförda på Kungliga Operan – och snart också i Berwaldhallen. Men när Mitt i Östermalm möter 24-åringen inne i klassiska Berwaldhallens innandömen framträder en bild av en jordnära och social kille som älskar hiphop.

Bland annat gillar han RMH-kollektivet, där bland andra artister som Adam Tensta, Dida, Erik Lundin och Silvana Imam ingår.

– Jag lyssnar mycket på RMH, de är framtiden för svensk hiphop , säger han.

Jacob har dessutom börjat samarbeta med flerfaldigt grammisnominerade Silvana Imam, som nyligen tog hem Guldmicken för årets liveakt på P3 Guld-galan.

– Vi träffades på ett möte före hennes konsert på Trädgården i somras och det var musikalisk kärlek vid första ögonkastet. Båda älskar ljud och vi förstod varandra direkt. Jag har arrat delar av Silvanas debutalbum som släpps i vår, bland annat en 60-mannakör, säger Jacob.

Kopplingen mellan den lovande kompositören och hiphop-stjärnan kan kännas oväntad, men Jacob Mühlrad är av en annan mening.

– Många placerar automatiskt in mig i ett klassiskt musikfack. Jag skriver konstmusik och den kan vara hur som helst och röra sig åt vilket håll som helst. Klassisk musik är musik som överlevt över tid, konstmusiken är morgondagens klassiska musik. Det jag gör med Silvana är ett möte mellan två världar, säger han.

Att Jacob Mühlrad kommit dit han har kommit är egentligen osannolikt. Han började spela piano först som 15-åring och det är bara sex år sedan han började göra musik.

– Min pappa lagade en trasig synth i källaren och på den testade jag mig fram. Jag kommer från en familj utan musikbakgrund och hade inga kontakter som kunde hjälpa mig in i branschen. Jag kunde inte så mycket om musik, men jag hade en dröm om att bli konsertpianist och fick ta mig fram den långa vägen, berättar Jacob Mühlrad.

Han gjorde det på rekordfart. När han via sin dåvarande pianolärare som 18-åring fick spela upp för kände konsertpianisten Staffan Scheja öppnades dörrarna och Jacob började drömma om en framtid inom musiken.

– Då kunde jag inte läsa noter överhuvudtaget. Jag har dyslexi och har därför väldigt svårt för noter. Hade man fått nämna fem yrken som man som dyslektiker bör undvika hade kompositör varit på topp fem, säger Jacob.

Trots de dåliga förutsättningarna har Jacob Mühlrads musikaliska talang alltså tagit honom hela vägen till klassiska Berwaldhallen.

– Att få skriva för musiker ur Sveriges Radios Symfoniorkester och Kungliga filharmonikerna, musiker som är otroligt duktiga och otroligt skärpta, är en dröm för mig, säger han.

I sitt nya verk Silent Prayer, beställt av Sveriges radios symfoniorkesters solofagottist Fredrik Ekdahl, som uruppförs på torsdag, har han inspirerats av judiska gudstjänster och dess ceremoniella dramaturgi.

– Jag är jude men inte längre troende. Med tiden har jag kommit att ersätta religionen med musiken, men jag det spirituella och traditioner från det judiska finns ändå kvar i min musik. Till exempel finns det en judisk bön som heter Silent Prayer. Där har jag inspirerats av ljudbilden som bildas i en synagoga när folk läser tyst, säger Jacob.

Att få komponera musik till musiker ur Sveriges Radios Symfoniorkester är en ära för alla kompositörer, att få göra det som 24-åring är i det närmaste unikt.

– Mina kompisar tycker att det är helt sjukt och är ofta där för att stötta även om de inte alltid fattar musiken.

Fakta

Studerar vid Musikhögskolan

Namn: Jacob Mühlrad.

Ålder: 24.

Bor: Östermalm, sedan i höstas.

Yrke: Kompositör, men heltidsstuderar västerländsk konstmusik vid Kungliga Musikhögskolan.

Aktuell: Med verket Silent Prayer som uruppförs i Berwaldhallen på torsdag den 27/1. Verket är beställt av Fredrik Ekdahl, Sveriges radios symfoniorkesters solofagottist.

Beskriv din musik: ”Meditativ”.

Lyssnar på: ”Förutom hiphop lyssnar jag just nu mycket på kompositörer som Djuro Zivkovic, Karin Rehnkvist och Scelsi.”