ANNONS

Underjordiska hotellrum på Sveavägen är svartbygge

Delar av hotellbygget saknar bygglov.
Delar av hotellbygget saknar bygglov.
Bostadsbolaget Cityfast bygger underjordiskt hotell på Sveavägen 108.
Men nu kan Mitt i avslöja att bygglov saknas – och att delar av hotellet kan stoppas.
ANNONS

Bolaget Cityfast bygger hotell på Sveavägen 108, något som Mitt i tidigare rapporterat om. Husets innergård och undervåning har rivits ut och ska bli 95 hotellrum, restaurang och uteservering – mitt emot McDonalds och Stadsbiblioteket.

Saknar bygglov

Men bygget har lett till våldsam kritik. Enligt grannar och hyresgäster har de senaste årens borrningar och rivningar orsakat enorma störningar och flera har flyttat ut. I november beslutade miljö- och hälsoskyddsnämnden om ett vite på sammanlagt 210 000 kronor på grund av störningarna.

Nu kan Mitt i berätta att delar av hotellbygget saknar bygglov. Det innebär att fastighetsägaren Richard Ghneim nu kan tvingas återställa delar av källarvåningen till sitt ursprungliga skick.

Cityfast kan fortsätta att bygga i väntan på ett försenat bygglov, men då på egen risk.

– Det är ingen garanti att man får bygglov i efterhand. Om bygglov inte kan ges måste fastighetsägaren återställa, säger Said Elmi, handläggare på stadsbyggnadskontoret.

Delar av bygget på innergården saknar också bygglov. Foto: Stockholms stad.

Enligt Cityfast informationsansvarige Per Andersson är det 12 hotellrum som saknar bygglov.

ANNONS

– Det är endast en del av nedersta våningen som inte fanns med på första bygglovet. Vi beräknar att hotellet kommer att öppna under sommaren 2019, skriver han i ett mejl till Mitt i. 

Hotell i lägenhet stoppas

Bolaget har också anlagt ett hotellrum i en av husets lägenheter, då med bygglov från staden. Men i oktober beslutade länsstyrelsen att upphäva bygglovet eftersom det bryter mot detaljplanen. Lägenheten ska användas för bostadsändamål, inte av hotellgäster, konstaterade länsstyrelsen.

Nu väntas staden gå på länsstyrelsen linje och stoppa även det bygget.

”Vi bedömer att det inte går att ge bygglov för åtgärden”, skriver en handläggare på bygglovsavdelningen i ett mejl den 20 december.

Enligt Per Andersson på Cityfast finns det fortfarande möjligheter att bygga om lägenheten till hotell.

– Ärendet tas upp stadsbyggnadsnämnden i början av detta år. Vid ett eventuellt avslag kommer vi då att ha möjlighet att inkomma med ett eget yttrande. Och kunna överklaga eventuellt beslut, skriver han.

Hyresrätter blir hotell

Mitt i har tidigare berättat om hur hyresrätter i huset på Sveavägen 108 töms för att bli hotelliknande boenden. Enligt Stockholms stad kan boendeformen vara olaglig, och även polisen har larmat för otillåten hotellverksamhet.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.