ANNONS

Hör undersköterskan Ida sjunga sin låt om corona

Ida Wiklund.
Undersköterskan Ida Wiklund sjunger om verkligheten på Danderydsakuten.
"På akuten, tvingas vi ta besluten" sjunger undersköterskan Ida Wiklund i låten som snabbt blev viral på sociala medier.
– Jag hoppas att den kan på påverka villkoren i sjukvården på något sätt, säger Hässelbybon.
ANNONS

– Vänta jag ska bara stänga av musiken, säger 31-åriga Ida Wiklund och volymen på andra sidan telefonluren sänks.

Ida Wiklund bor i Hässelby och jobbar som undersköterska på akuten på Danderyds sjukhus. För två veckor sedan la hon upp ett klipp på sig själv, klädd i sjukvårdströja, där hon sjunger om situationen på akuten under den rådande coronakrisen.

– Jag håller på att lyssna på lite olika remixer av coronalåten. Förhoppningen är att göra den till en housedänga som går att dansa till, säger Ida Wiklund.

Ida Wiklund.

Ida Wiklund gjorde en coronaversion av sin låt ”Säg att det är över”. Foto: Jonna Andersson.

Satsar på musiken

Ida Wiklund började skriva låtar som 13-åring. Sedan dess har hon släppt flera singlar som spelats på P4, uppträtt i live-tv och fått flera stipendier. Hon satsar helhjärtat på musiken men jobbar inom vården för att få ekonomin att gå ihop.

– Jag trivs superbra med att jobba inom vården. Jobbet på akuten i Danderyd är det bästa jag haft.  Just nu är det en livlina för att jag ska överleva, säger hon.

Blev snabbt viral

Videon med coronalåten blev snabbt viral och efter två dagar hade den visats över 40 000 gånger. Responsen har bara varit positiv.

– Jag har länge velat skriva en låt om sjukvården eftersom att villkoren generellt är dåliga. Nu kändes det som ett bra tillfälle att göra det, säger Ida Wiklund.

ANNONS

Här är Idas coronalåt

Kaoset klingar av

På Danderydsakuten har mycket förändrats sedan coronaviruset började göra folk sjuka. Numera är akuten uppdelad i en covid- och en ej covid-zon och ofta saknas det platser på avdelningar. Hygienrutiner har skärpts och för att gå in till en patient krävs både skyddskläder och visir.

– Det är tufft. Skyddsutrustningen gör en varm och ibland till och med svimfärdig. Ofta känner man sig hjälplös. Men det känns ändå som om det klingat av under de senaste veckorna. Inflödet av sjuka patienter är lugnare, säger Ida Wiklund.

Kläderna gör en svimfärdig

Ida Wiklund

Av kollegorna på Danderydsakuten har Ida Wiklund bara fått ros för låten. Många har känt igen sig i texten och tyckt att hon är modig som vågar sjunga om hur verkligheten faktiskt ser ut.

I låten riktar hon kritik mot både Anna Starbrink (L) och Iréne Svenonius (M).

– Det kan säkert sticka i ögonen på vissa. Känslan är att en del blundar för problemen, säger Ida Wiklund.

Ida Wiklund.

Ida Wiklund fick veckans ros på Danderyds sjukhus för låten hon skrev om coronaviruset. Foto: Privat.

Släpps den 8 maj

Den 8 maj släpps den studioinspelade versionen av coronalåten. Nu pågår arbetet med en engelsk version och flera möjliga remixer för att det göra låten med dansvänlig.

– Jag hoppas att den kan på påverka villkoren i sjukvården på något sätt, säger Ida Wiklund.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.