ANNONS

Stort underskott på bostäder i Österåker

Östra Kanalstaden
Det byggs, men inte tillräckligt mycket i södra Roslagen, enligt Nordea.
Sedan 1992 har Österåker och Vaxholm ett stort underskott på bostäder.
Totalt saknas 2 600 bostäder i de två kommunerna.
Det visar en konjunkturrapport från Nordea.
ANNONS

Trots att det byggs för glatta livet i Österåker hamnar kommunen högt upp på Nordeas lista över kommuner med bostadsunderskott.

Detsamma gäller Vaxholm.

I Österåker saknas 1 700 bostäder vilket placerar kommunen på 29 plats av landets 290 kommuner när det handlar om de som har störst bostadsunderskott.  I Vaxholm saknas 900 bostäder. Allt enligt Nordeas konjunkturrapport ”Regionala utsikter”.

Susanne Spector, Nordea.

– I de kommuner med underskott har hushållen helt enkelt ökat mer än vad bostäderna gjort sedan 1992. Man kan tolka underskottet som att det bor fler än två vuxna personer i varje bostad, kanske barn som bor hemma längre. Att folk bor inneboende och så klart akut hemlöshet. Eller så fanns det ett överskott av bostäder inledningsvis, säger Susanne Spector, senioranalytiker hos Nordea i ett pressmeddelande.

Kan påverka tillgången på arbetskraft

Enligt Susanne Spector gör bostadsbristen inte bara att unga tvingas bo kvar hemma utan att det kan bli svårt för företagen att rekrytera personal i framtiden.

– Bostadsbristen gör det svårare för personer med rätt kompetens att flytta in i regionen, vilket leder till arbetskraftsbrist, säger hon.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.