Var är vargen? undrar oroliga föräldrar

Alexander Bångdal fotade vargen vid 00:50 inatt.
Alexander Bångdal fotade vargen vid 00:50 inatt.
Vargen ska ha jagat en man i Västerhaninge, enligt ett utskick från skolledningen i Haninge kommun. Men enligt föräldrar har skolpersonal sagt att vargen varit utanför Ribby förskola.
Nu kräver föräldrar korten på bordet från kommunen.

Haningebon Alexander Bångdal fångade vargen på bild vid 00.50-tiden inatt. Tillsammans med sina vänner såg han vargen med GPS-sändare vid Dalarövägen när de passerade med bilen, mellan Åvavägen och korsningen till Brandbergen/Albyberg, berättar han.

På bilderna ses den ligga och vila fridfullt på gräset.

Vargen jagade man

I fredags förmiddag ska vargen dock ha varit mer livad. I ett informationsutskick från skolledningen i Haninge kommun berättas det att en ledig kommunanställd pedagog ska ha sett vargen jaga en man i närheten av Västerhaninge.

Vargen ska efter händelsen ha gått mot Västerhaninge, enligt utskicket som bygger på uppgifter från kommunens säkerhetssamordnare.

”Pedagogen ringde direkt 112 och kontaktade även Länsstyrelsen. Enligt polisen finns ytterligare ett vittne till händelsen”, skriver man i utskicket.

Föräldrar kräver svar

Föräldrar som Lokaltidningen Mitt i Haninge pratat med tycker att kommunen undviker att svara på viktiga frågor i brevet, till exempel var vargen setts.

– Min son går i Ribbybergsskolan. Där hade barnen fått höra av personalen att det var på Ribby förskola, ett dagis, som man sett vargen. Men jag har också fått höra att den setts vid Tärningens förskola. Det är ju skillnad på om den synts i skogen eller mitt i samhället, säger en förälder.

”Hur blir det på måndag?”

På grund av att vargen synts till, någonstans i Haninge, så fick inga barn på Ribbybergsskolan gå hem själv, utan hämtas.

– Det är ju bra, men hur blir det på måndag? Vi får ju ingen information om hur det ska bli. Är vargen farlig? En del säger att man ska ropa högt, andra att man ska göra sig så stor som möjligt. Vi har ju ingen aning, det är ju inte så att man springer på en varg särskilt ofta, säger en förälder.

Kommunen är fåordig

Håkan Filipsson, pressansvarig på Haninge kommun, vill inte gå in på detaljer kring vad som hänt eller exakt var vargen setts.

I ett mejl svarar han:

Vi har ännu inte fått veckans observation bekräftad från länsstyrelsen, samtidigt är det viktigt att vi tar alla uppgifter på allvar. Vi har därför efterfrågat rekommendationer från länsstyrelsen.

I de rekommendationerna ingår att varje förskolechef själva kan göra bedömningar om barnens utevistelser om man känner oro. Just den här dagen så ställde man in utevistelserna, just för att få mer fastställd information.

Ser man en varg så ska man i första hand kontakta länsstyrelsen, den här vargen rör sig över flera kommungränser så det är viktigt att de kan göra en korrekt bedömning.”

Fakta

Om du möter en varg

Om du möter en varg och den blir medveten om dig ger sig vargen normalt av, oftast på ett närmast sävligt sätt. Om vargen inte ger sig av och du upplever situationen som obehaglig ska du tänka på följande:

Skulle vargen befinna sig i närheten av bebyggelse (d.v.s. inom 100 m från t.ex. hus) är det en fördel om vargen upplever situationen som obehaglig. Detta kan du åstadkomma genom att gå/springa mot vargen och till exempel ropa, skjuta i marken eller på annat sätt väsnas.

Om vargen mot all förmodan skulle angripa ska du slå och sparka så mycket du kan.

Läs mer hos Viltskadecenter.

Källa: Viltskadecenter