Undvik att bli blåst av fuskbyggare i sommar

Fuskbyggarna lovar snabba och billiga renoveringar. Men det som låter som en bra deal kan lätt bli en mardröm, varnar konsumentjuristen Juan Colarte.

Nu är sommaren här. Och med den också de oseriösa byggarbetarna som vill tjäna pengar på folks okunskap.

– Förra sommaren hade jag mellan två och trehundra ärenden. I alla fall 40, 50 handlade om tyngre fuskbyggen, säger Juan Colarte som är konsumentjurist vid medborgarkontoret i Rinkeby-Kista.

Ett av de värsta fallen var en totalrenovering av ett hus för cirka 600 000 kronor, berättar Juan. Byggarbetaren hade till exempel limmat fast spotlights i taket i stället för att använda skruvar. När ljuset sedan tändes smälte limmet och de trillade ner.

Och samma byggare erbjuder fortfarande sina tjänster i stadsdelen, trots att han anmälts till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) sex gånger.

– Där var ofta ursäkten för att ha blivit lurad att ”han var en landsman”.

En viktig varningssignal är att det hela går för fort. Kan företaget börja i morgon finns det en stor risk att det inte är seriöst.

– En bra hantverkare kanske kan börja först om åtta månader.

När man väl blivit lurad kan det vara svårt att få tillbaka sina pengar, även om man har juridiskt rätt. De riktigt oseriösa lämnar ofta landet, eller ligger redan i konkurs.

– Men man kan komma till mig och få hjälp med att kontakta företaget eller anmäla det till ARN. I sista fall kan man gå till domstol men det kan bli dyrt om man förlorar. Så processa inte av principskäl, råder Juan Colarte.

Fakta

Lita inte på någon

Låt det ta tid. Planera en renovering ett år i förväg och kolla upp byggarna innan. Ha is i magen.

Lita inte på någon bara för att han är en landsman.

Se till att byggaren har behörighet för att renovera badrum. Annars kan det bli problem med försäkringsbolaget.

Källa: Juan Colarte