Undvik bad i Tanto och Liljeholmen

De nya vattenproverna som togs i veckan visade att vattnet vid Tantobadet var tjänligt. Trots det avråder staden folk från att bada, då vattnet på Liljeholmssidan är otjänligt.

Tidigare i veckan visade prover att vattnet vid Tantobadet är otjänligt. Vid lunchtid i dag kom provsvaren från nya tester att vattnet är tjänligt.

Rekommendationen om att inte bada gäller dock fortsatt, eftersom vattnet på Liljeholmssidan är otjänligt.

– Det är inget officiellt bad där, men vi har tagit prover för att kolla hur det ser ut i området. Där var det inte bra och man vet inte om det kan sprida sig till Tanto på något sätt med strömmar, det är svårt att säga, säger Danuta Persson på miljöförvaltningen.

Miljöförvaltningen har därför tagit ytterligare ett vattenprov för att säkerställa att det verkligen rörde sig om en kortvarig förorening i Tanto. Provsvaren väntas i nästa vecka.

– Det är så känsligt, det är så många besökare och simskola, så vi vill vara på den säkra sidan innan vi tar ner skyltarna, säger Danuta Persson.

Simskolan som anordnas vid strandbadet av staden kommer trots detta gå av stapeln i Tanto på måndag.

– Vi har en ersättningsplan. Vi kommer inte att vara i vattnet på måndag, det kommer att vara teorilektion och vattensäkerhet och eventuellt annan fysisk aktivitet på land, säger Stellan Nilsson på idrottsförvaltningen.

Då kommer deltagarna även att få besked om vilken adress de ska befinna sig på för tisdagens simskola. Därefter uppdateras informationen från dag till dag, baserat på nya vattenprover.

– Blir vattnet inte bra under de två veckorna som simskolan pågår så är vi kvar på det alternativa stället. Blir det bra går vi tillbaka till Tanto, säger Stellan Nilsson.