ANNONS

Så undviker du nybörjarfelen på Pride

Britta Davidsohn, vice ordförande i Stockholm Pride.
Britta Davidsohn välkomnar alla som vill bidra i kampen för människors lika rättigheter.
Pride Park
Till Pride Park kommer alla sorters människor.
Pride lockar betydligt fler än bara de som är en del av HBTQ-communityt.
Partysugna, nyfikna och inte minst alla de som vill uttrycka sitt stöd för Pride.
– Men för alla besökare är det viktigt att komma ihåg att Pride är en fristad för många människor, säger Britta Davidsohn som är vice ordförande för Stockholm Pride.
ANNONS

Att Pride lockar alla typer av människor är viktigt, menar Britta Davidsohn som är vice ordförande i Stockholm Pride.

– Pride är öppet för alla, det spelar ingen roll vilken sexuell läggning man har eller hur man definierar sig könsmässigt. Vi vill lyfta våra frågor och ta plats i samhället och det är viktigt för oss att nå ut till allmänheten, säger Britta Davidsohn.

Men det finns saker som är viktigt att tänka på när man besöker Pride.

Alla vill inte svara på frågor

– Det är viktigt att tänka på att Pride för många är en fristad. Man ska respektera att besökare kanske inte vill svara på frågor om olika saker. Har man frågor så finns seminarier och utställare i Pride Park som är där just för att svara på frågor.

I vissa artiklar med tips och råd för de som besöker Pride brukar nämnas att till exempel tänka på att låta medlemmarna i HBTQ-communityt vara de som står i centrum och att inte stirra ohämmat, Pride är inte någon föreställning.

Be om tillstånd innan du fotar

En annan sak att tänka på är hur man använder kameran.

– Att man frågar innan man fotar borde vara en självklarhet överallt men tyvärr händer det på Pridefestivalen att folk fotar utan tillåtelse.

Tänk på språket

En tredje sak att ha i minnet är språket.

– Man behöver inte nämna kön och prata om pojk- och flickvän och man behöver inte definiera vilken relation personer har med varandra. Det är viktigt att inte förutsätta att saker är vad det ser ut att vara.

ANNONS

– Sedan tycker jag att det är viktigt att komma ihåg att vi som ingår i HBTQ-communityt inte är en homogen grupp. Vi är många olika typer av människor som finns i alla delar av samhället, säger Britta Davidsohn.

Idag är det väldigt många institutioner, organisationer och politiska partier som deltar i Pride. Kan det bli urvattnat?

– Pride är en kamp för människors rätt att definiera sig själva och vi välkomnar alla aktörer som vill vara en del av den kampen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.