Min lokala hjälte

Ung bilbrännare dömdes till vård

Tingsrätten dömer en 19-årig man för mordbrand och grov skadegörelse.

Han ska nu få rättspsykiatrisk vård eftersom läkare kommit fram till att han är sjuk.

19-åringen har erkänt att det var han som tände på ett storbilsgarage i Alby sent på kvällen den 11 december. Kameror i garaget filmade när mannen öppnade en bildörr, varpå det strax började bolma ur bilen.

Ett 40-tal bilar som stod i garaget fick olika typer av skador. Därför ska mannen betala sammanlagt 240 000 kronor i skadestånd till privatpersoner för deras självrisk, men merparten till olika försäkringsbolag.

De två bränderna i förskolan Örnen i Alby inträffade med tre dagars mellanrum i slutet av juli förra året. I samband med den senare branden kom mannen fram till en polis och sa att det var han som tänt på även första gången. Mannen anhölls då, men släpptes senare efter att han tagit tillbaka sitt erkännande.

Även i domstolen förklarade sig 19-åringen oskyldig till förskolebränderna.

Men rätten hade svårt att tro på mannens förklaring att han erkänt för att lära sig mer om hur rättssystemet fungerar. Rätten pekar även på att mannen saknar alibi, att hans mobiltelefon kopplat upp mot den mast som ligger närmast förskolan och att han gjort sökningar på sin dator kring bränder och rättsväsende.

Polisens genomgång av hans dator tyder på att han inte använt datorn vid tidpunkten för de aktuella bränderna, något han annars ofta gjorde.

Bränderna i förskolan rubriceras som mordbrand eftersom det i sådana lokaler finns risk att en människa blir innebränd.

Enligt läkare led 19-åringen av en allvarlig psykisk störning, både vid tidpunkten för brotten och då han senare undersöktes av läkare.

Enligt utredningen är det hög risk för att mannen återfaller i brott och rätten dömer därför att det ska vara särskild utskrivningsprövning för mannen.