Ung kvinna skars i ansiktet av bekant

En kvinna i Örby knivskars svårt i ansiktet och bröstet av en manlig bekant förra lördagen. En granne slog larm till polisen sedan ­kvinnan lyckats fly ut i trapphuset.

Knivattacken skedde i den 22-åriga kvinnans bostad i Örby vid niotiden på morgonen. Enligt polisen höggs hon ett stort antal gånger i ansiktet och bröstet och fick även skador på armarna.

Tre polispatruller och ambulans skickades till lägenheten sedan kvinnan tagit sig ut i trapphuset och lyckats larma en granne. En 23-årig man som greps på platsen häktades i veckan på sannolika skäl misstänkt för försök till mord.

– De känner varandra sedan tidigare men har ingen kärleksrelation, i alla fall inte nu. De är barndomskamrater, säger Mats Johansson, utredare vid Söder­ortspolisen, om den 23-årige mannens relation till kvinnan.

Han vill inte uttala sig om eventuella motiv, men berättar att mannen har erkänt. Det finns ingenting som tyder på att alkohol eller andra droger varit inblandade.

– Motivet är inte klarlagt till hundra procent. Det är en väldigt tragisk händelse alltihop.

Kvinnan fick omfattande men inte livshotande skador. I början av veckan kunde hon lämna sjukhuset.

Enligt polisen ska mannen ha befunnit sig i lägen­heten tillsammans med kvinnan natten mot lördagsmorgonen, då kniv­attacken skedde. Det finns ingenting som tyder på att fler personer befunnit sig i lägenheten, enligt polisen.

Lars-Åke Kastling Mans­mot­tagningen vid Gullmarsplan träffar dagligen män som brukat våld mot barn eller kvinnor i nära relationer.

– Många av de män vi träffar har inte något affektmedvetande – de vet inte att de skäms, är ledsna eller rädda utan blir aggressiva i stället, säger han.

– Våldet handlar om vanmakt, men det är otroligt komplext. Det är ett maskulint problem där könsmaktperpektivet finns med, och en förväntan att utöva makt.

Fakta

495 slagna av någon de känner

I fjol anmäldes 495 fall av misshandel eller grov misshandel mot kvinnor i Enskede-Årsta-Vantör som begåtts av en bekant eller i en nära relation.

Under 2012 anmäldes 47 fall av grov kvinnofridskränkning, tre fall av dödligt våld mot kvinnor samt två fall av försök till mord eller dråp.Källa: Brå