Ung lantbrukare får pris av minister

Emil Jansson har lantbruket i blodet. Som 24-åring driver han både lantbruk och slakteri.

– Unga lantbrukare har slutat vara bönder och blivit företagare, säger han.

I onsdags fick Emil Jansson, 24, motta priset LRF-ungdomens Kunskapsprogram ur landsbygdsminister Eskil Erlandssons hand.

– Det är roligt att bli utvald som en av fyra från hela landet, säger han.

Emil Jansson driver tillsammans med sin familj Snåttsta gård i Markim. Sedan förra veckan driver han också ett slakteri i Skebo med familj och vänner.

Det är just entreprenörsandan hos unga lantbrukare som Kunskapsprogrammet vill uppmuntra.

Programmet är ett samarbete mellan LRF Ungdomen och en känd hamburgerkedja.

– Unga lantbrukare har slutat vara bönder och blivit företagare. Vi vill tjäna pengar på det vi gör, säger Emil Jansson.

Samtidigt är livet en gård en livsstil, tycker han.

– Jag är född i detta och blev frälst redan från början. Jag stormtrivs, säger han.

Medan hans jämnåriga kompisar från Bällstabergs- och Gustav Vasaskolorna pluggar på KTH, är lärare eller jobbar på bygge kan Emil sitta i leriga skor på traktorn och plöja. Tiderna bestämmer han över själv.

– Jag kan vara ledig en onsdag och jobba 15 timmar en lördag. Jag skulle ruttna på att gå till ett jobb som var samma varje dag, säger han.

I sin verksamhet sysslar Emil Jansson främst med nötköttsuppfödning. Hur djuren mår är viktigt för honom.

– Konsumenter vill veta vad de lägger på tallriken. Alarm om hur mycket skräp det finns i halvfabrikat och saker som hästköttskandalen får folk att tänka, säger han.

Som en del i Kunskapsprogrammet kommer han att få åka på en studieresa till lantbruksföretagare i Österrike. I priset ingår också en fyra dagar lång ledarskapsutbildning på McDonald’s businesschool.