Ung rånarkvartett greps vid guldbutik

När polisen slog till mot två misstänkta bilar i närheten av butiken Guldberget i Hagsätra centrum fann de vapen och maskeringskläder.

Nu får fyra män fängelse för förberedelse av rån.

Fyra unga män med brottsligt förflutet lämnade Kista i två bilar med destination Hagsätra den 5 november. Vad de inte visste var att de bevakats av polisen en tid och att flera civila spanare följde efter dem.

– Vi försöker hålla koll på den här typen av personer. Flera av dem har begått rån förut, säger Mats Lindström vid Västerortspolisen som var ledde insatsen.

När männen lastade om väskor mellan bilarna i Hagsätra såg polisens spanare något som liknade ett vapen och beslutade sig för att slå till.

I bilarna fann polisen handskar, mössor, halsmaskeringar, en pistol, kniv, silvertejp, hammare, bensin, buntband och en replik av en AK 47.

– På samma sätt som man kan se vilken typ av hantverkare det rör sig om genom att titta på hans verktyg, kan man se vilken typ av rånare det är. Hammaren skulle kunna användas för att slå sönder montern med, säger Mats Lindström.

Även vid Södertäljerånet den 4 januari, då en rånare sköts till döds av polisen, användes en falsk AK 47.

– Det är ett ganska vanligt vapen vid guldsmedsrån, tänkt att användas av den som vaktar utanför butiken.

Samtliga nekar till anklagelserna. Men Solna tingsrätt anser att bevisningen är övertygande och dömer två av männen, en 19-åring och en 20-åring, till ett år och två månaders fängelse medan en 20-åring och en 23-åring döms till ett års fängelse.

– Jag är nöjd att tingsrätten bedömde bevisningen på samma sätt som jag. Men även att polisen lyckats förhindra ett allvarligare brott, säger kammaråklagare Anna Arnell.

Att männen inte dömdes till förberedelse av grovt rån beror på att pistolen inte hade någon ammunition.

Fakta

Guld lockar

Rån mot guldbutiker har blivit vanligare på senare år.

Enligt polisen beror det bland annat på att värdeväskor blivit svårare att forcera vid värdetransportrån.

Kontanthanteringen i banker och butiker har även minskat och blivit säkrare.Källa: Polisen