Region Stockholm har analyserat ungas flyttmönster och hittat både positiva och mer oroande trender.
Generellt har regionen ett negativt flyttnetto för åldersgruppen 18-22 år – vilket alltså betyder att fler flyttar ut från länet än som flyttar in.
Men i den något äldre åldergruppen 22-29 är flyttnettot positivt. Slutsatsen är att många unga flyttar från Stockholm för att studera – framförallt i Uppsala, Lund, Örebro och Linköping – för att sedan återvända när de har pluggat klart.
För dem som studerar vård och omsorg är suget att flytta tillbaka inte lika stort, visar en närmare analys.
Hotar kompetensförsörjningen
40 procent av de som läst vård och omsorg återvänder inte till Stockholm efter studierna, vilket kan jämföras med ekonomer, där alla utom 10 procent flyttar tillbaka.
Nästan tre busslaster per år.
Karin Fälldin (C), tillförordnad ordförande i klimat- och regionutvecklingsnämnden, tycker trenden är oroande – och ett tydligt tecken på att bostadsförsörjningen i Stockholm inte fungerar.
– Vi ser nu att nästan tre busslaster per år med personer utbildade inom sjukvårdsyrken väljer att inte flytta tillbaka till Stockholm. Om man ser detta som en ihållande trend är det allvarligt för den fortsatta kompetensförsörjningen i länet, säger Karin Fälldin i ett pressmeddelande.
Hon tycker att regeringen och alla riksdagspartier borde ta sitt ansvar och se till att byggandet kommer igång.
– Regionen och kommunerna kan inte göra detta arbete själva. Bostadsfrågan är också en nationell angelägenhet, säger Karin Fälldin.