Lugnt i salen vid mordrättegången

Rättegången hålls i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt.
Rättegången hålls i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt.
I tisdags inleddes rättegången mot de åtta män som står åtalade för mord och medhjälp till mord på tre personer i Hallonbergen i vintras. På måndag får advokaterna börja framföra sina åsikter.

Sedan i tisdags står åtta män mellan 16 och 21 år gamla åtalade för mord alternativt med hjälp till mord och övergrepp i rättssak.

Första dagen var aningen kaotisk när mängder av intresserade åhörare trängdes för att få komma in i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Dagarna efter det har dock löpt på lugnt enligt Olof Calmvik, åklagare.

– Hittills har vi bara lagt fram sakframställan, och allt har gått enligt plan. Det har varit lugnt i rättssalen, men vi kommer också in från en annan ingång och har inte så mycket att göra med säkerhetskontrollerna som utförs av ordningsvakter, säger han.

På måndag ska advokaterna få börja med att lägga fram sina åsikter, efter det är det målsägarnas tur och sedan följer de tilltalades, berättar Olof Calmvik.

Inget nytt har framkommit som skulle kunna ändra på rubriceringen för de brott som de åtalade står anklagade för: mord alternativt medhjälp till mord, enligt Olof Calmvik.

Alla de åtalade nekar fortfarande till brott.

Detta har hänt:

Den 22 januari sköts en 25-årig man i ett garage i Hallonbergen. När han, i en privat bil, skjutsades mot Karolinska i Solna, prejades bilen av vägen och 25-åringen besökts på nytt. Väl framme på sjukhuset avled mannen av sina skador. 

Sex veckor senare knivhöggs en man och en kvinna till döds, i samma område som 25-åringen bott. Ett flertal personer ska då ta tagit sig in i parets lägenhet där de knivhögg kvinnan till döds. Gärningsmännen hann sedan i kapp hennes man som flytt ut genom ett fönster, och knivhögg även honom så svårt att han seanre avled på sjukhus.

Mannen i paret ska ha blivit vittne till skjutningen mot 25-åringen, vilket polisen också tror är motivet till att mannen mördades.

De åtalade ska enligt Expressen röra sig i kriminella kretsar och ha tillgång till både vapen och narkotika.