Unga bagare från ön möts i SM

12–14 timmar, varje dag. Så länge är Tintin Larsson på bageriet, för att öva efter jobbet.
12–14 timmar, varje dag. Så länge är Tintin Larsson på bageriet, för att öva efter jobbet.
Josefina Jaktlund tävlar i SM för unga bagare 2017.
Josefina Jaktlun, uppväxt på Lidingö, studerar i Kristianstad för att få sitt gesällbrev.
Skådebrödet ska vara vackert och ha ett tema. Tintin Larsson har valt musik.
Skådebrödet ska vara vackert och ha ett tema. Tintin Larsson har valt musik.
Tintin Larsson har dekorerat matbrödet med en g-klav.
Tintin Larsson har dekorerat matbrödet med en g-klav.
Bagare ut i fingerspetsarna.
Bagare ut i fingerspetsarna.
Den 29 mars tävlar unga bagare om att bli bäst i Sverige. Finalen hålls i Göteborg – och Lidingö har hela två kandidater som tävlar.

Atmosfären är fylld av bulldoft och värme från ugnarna på Lidingö bröd och pâtisserie på Stockholmsvägen. Här jobbar Tintin Larsson, 20 år. Han kommer från Avesta, men bor sedan i höstas på Lidingö.

Förra året kom han tvåa i SM för unga bagare. I år är han revanschsugen.

– Jag är väldigt laddad! Jag tränar mycket, efter jobbet är jag kvar i fyra, fem timmar. Jag vill bli så bra som möjligt.

Tintin Larsson

Tintin Larsson.

Tävlar i fem moment

SM för unga bagare avgörs genom fem moment. På fem timmar ska deltagarna baka matbröd, franskbröd, vetebröd, wienerbröd och ett skådebröd.

– Skådebrödet ska ha ett tema, men det är ju snyggt om det följer med hela vägen. Jag har valt musik, säger Tintin Larsson.

Under året har han tränat med juniorlandslaget, som han kom med i tack vare förra årets andraplacering.

– Jag var med ner på EM i Lyon, men jag hejade bara på.

Vad skulle det betyda att vinna?

– Det är ett bevis på att jag är duktig. Och så skulle jag komma med i juniorlandslaget igen.

Han har taktiken färdig.

– Det gäller att ha en bra tidsplan. Allt måste vara planerat i minsta detalj. Man måste tidsträna och ha minst en halvtimme tillgodo, det tar alltid längre tids på tävling.

Vann skol-SM 2016

Josefina Jaktlund är 19 år och uppväxt på Lidingö, men studerar just nu på yrkeshögskola i Kristianstad för att få sitt gesällbrev. Det är första gången hon är med i den här tävlingen, men förra året vann hon skol-SM.

Josefina Jaktlund tävlar i SM för unga bagare 2017.

Josefina Jaktlund tävlar i SM för unga bagare 2017.

– Det känns jättebra att vara med, det ska bli jättekul.

LÄS MER: Öbo tog hem SM i bageri

Hon känner sig väl förberedd, tävlingsmomenten liknar skoltävlingen förra året. Medan Tintin Larsson inte kan välja vad som är roligast att baka vet Josefina Jaktlund precis.

– Wienerbröd är väldigt roligt. Man måste vara väldigt noggrann och petig, i och med att man kavlar in smör.

Förbereder sig dagen innan

Dagen innan tävlingen har de 1,5 timmar på sig att väga upp ingredienser och förbereda dekorationer.

– Det gäller att utnyttja tiden väl och ta vara på hela tiden. Blir man klar på fyra timmar kunde man ha gjort någonting bättre, säger Tintin Larsson.

SM för unga bagare är en tävling för unga under 23 år som jobbar eller utbildar sig inom bageri- och konditoribranschen.

Priset för de som kommer 1–4 är en plats i juniorlandslaget där två stycken får tävla i EM. Den som vinner första pris skrivs även in i vandringspriset.

Fakta

Tintin Larsson

Ålder: 20 år.

Utbildning: Gymnasieutbildning och gesällbrev från yrkeshögskolan för bagare och konditor i Kristanstad.

Meriter: Andraplats i SM för unga bagare 2016.

Bor: Vid Lidingövallen.

Kommer från: Avesta.

Fakta

Josefina Jaktlund

Ålder: 19 år.

Utbildning: Gymnasieutbildning och studerar just nu på yrkeshögskolan för bagare och konditor i Kristianstad för att ta sitt gesällbrev.

Meriter: Vann skol-SM för bagare 2016.

Bor: Kristianstad.

Kommer från: Lidingö.