ANNONS

Unga dokumentärfilmare får kulturstipendium

Noel och Joel
Noel Olsen och Joel Strömberg räknar med att vara klara helt med filmen under 2019.
Salems kommuns kulturstipendium har delats ut och i år fick Noel Olsen och Joel Strömberg det. De arbetar med en egen dokumentärfilm.
– Det känns jättekul och lite förvånande. Vi behövde verkligen pengarna just nu, så vi kan köpa mer utrustning, säger Noel Olsen.
ANNONS

Joel Strömberg, 19 år och Noel Olsen, 21 år är bosatta i Salem och uppvuxna där. Intresset för film har funnits i flera år, båda studerade på Tumba gymnasium. Joel hade inriktning film och Noel ljud.

– Vi som filmar och gör den här dokumentären har alltid gillat att skildra saker. Samtidigt har vi  ett intresse för film- och dokumentärfilm, säger Noel Olsen.

Dokumentären är filmad i Stockholm och handlar om en person som har problem med missbruk och narkotika. Personen är från Rissne i Sundbybergs kommun.

– Personen kommer från Rissne och det är en del av filmen men i stort utspelar sig filmen i hela Stockholm, säger Noel Olsen.

Filmen är inte klar än men de båda unga dokumentärmakarna får kulturstipendiet för att kunna fortsätta att filma.

– Vi har ju betalt utrustningen själva. För att fortsätta filma var det här verkligen välbehövligt. Vi skulle ha varit klara nu. Det har hänt en del intressanta saker i personens liv som gjort att vi velat fortsätta filma. Vi är nog klara efter sommaren med filmandet. När dokumentären är klar kommer den att visas på Murgrönan men när den är klar vet vi inte, säger Noel Olsen.

Det känns väldigt schysst att man får något tillbaks av stället där man är uppväxt

Joel Strömberg

I motiveringen från Salem kommun står det ” De har entusiastiskt deltagit i olika aktiviteter, köpt egen utrustning mm för att nå sitt mål med att professionellt arbeta med film. Kultur- och fritidsnämnden vill med kulturstipendiet uppmuntra och stödja ett par engagerade unga förmågor på deras väg att nå sina drömmar”.

– Det är verkligen skitkul och det känns väldigt schysst att man får något tillbaka av stället där man är uppväxt, säger Joel Strömberg.

ANNONS

I motiveringen finns det även med att de har startat ett eget företag och att det var något som bidrog till att de tilldelades priset. Det var deras kamrat John Voldstad, 19 år från Huddinge som kom på idén att starta ett företag.

– Det är svårt att tjäna pengar på att filma dokumentärer. Därför har vi tre som filmar startat ett eget produktionsbolag. I framtiden är tanken att vi ska tjäna pengar på bolaget och kanske göra dokumentärer på fritiden, säger Joel Strömberg.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.