ANNONS

Två unga män döms för gruppvåldtäkt i Täby

Två män döms för en gruppvåldtäkt i Täby i december.
Två män döms för en gruppvåldtäkt i Täby i december.
Två unga män döms för en gruppvåldtäkt de utsatte en kvinna för i december i Täby. Båda männen säger att det var frivilligt men Attunda tingsrätt menar att kvinnan befann sig i en mycket utsatt situation och inte kunde värja sig för övergreppen. Männen får fängelse och sluten ungdomsvård.
ANNONS

Mitt i har tidigare skrivit om de två män som misstänktes för att ha våldtagit en kvinna i Täby i december. De två männen är 17 respektive 18 år gamla, hemmahörande i södra Roslagen och Täby.

De två männen åtalades i början av januari och nu faller domen: 18-åringen får 2 år och 4 månaders fängelse och den yngre får sluten ungdomsvård i ett år.

Bevisningen mot de två männen har bestått av ett rättsintyg som beskriver kvinnans skador, samt en film som de två männen spelat in från våldtäkten och skickat till en sluten Snapchat-grupp.

Kvinnans berättelse trovärdig

Attunda tingsrätt anser att kvinnans egen berättelse är sammanhängande, fri från motsägelser och i vissa fall detaljerad. Hon var kraftigt berusad vid tillfället men rätten menar att hon inte på något sätt överdrivit händelsen utan berättat om våldtäkten efter bästa förmåga. Flera vittnen, däribland en polis, har berättat i förhör att kvinnan varit mycket ledsen och berusad men ändå tydligt kunde förklara att två män haft sex med henne mot hennes vilja.

Männen nekar

De båda männen menar att samlaget varit frivilligt och att kvinnan inte befunnit sig i någon utsatt situation. Men rätten håller inte med, bevisning och vittnesmål talar starkt för att kvinnan inte kunnat värja eller freda sig från övergreppet och att de både männen varit medvetna om detta.

Utdraget övergrepp

Rätten skriver att övergreppet pågått under en ”inte obetydlig tid” och att de båda männen förgripit sig på kvinnan både samtidigt och var för sig. Därför ska våldtäkten rubriceras som grov. Förutom fängelse och sluten ungdomsvård ska de båda männen betala ut ett skadestånd 145 000 kronor vardera till kvinnan.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.