Unga får konkurrera om tio sommarjobb

Kampen om som­mar­jobben är hård.

Därför har föreningen Möjligheternas plats tagit fram tio platser i sommar.

– Det finns många unga på Malmvägen som aldrig har haft ett sommarjobb, säger Muhammed Musa, en av drivkrafterna.

I Sollentuna kommun får ungdomarna söka sommarjobb själva. Det innebär att konkurrensen på arbetsmarknaden börjar redan i tonåren för många. Därför har föreningen Möjligheternas plats startat ett sommarjobbsprojekt.

– Det finns många unga på Malmvägen som aldrig har haft ett sommarjobb. De känner att de har sökt och sökt och sökt, men ändå inte fått något. Då tänkte vi: ’Varför inte ta tag i detta?- säger Muhammed Musa, en av drivkrafterna bakom föreningen.

I vanliga fall subventionerar Sollentuna kommun 50 procent av lönekostnaden för arbetsgivare som anställer sommarjobbande ungdomar. I det här fallet går kommunen in och tar hela lönekostnaden.

– Som jag ser det handlar det om att ta tillvara de goda krafterna i centrala Tureberg. Det är något vi vill bejaka, säger Magnus Ramstrand (KD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Det handlar om tio platser fördelat på fem flickor och fem pojkar. Alla gymnasieungdomar i hela Sollentuna kan ansöka fram till den 10 juni.

Hittills har 25 personer anmält intresse.

– När ansökningstiden har gått ut kommer vi att bjuda in kandidater och berätta om olika arbetsuppgifter och fråga vad de är intresserade av. Sedan kommer vi att gå vidare med intervjuer så de får känna på hur det är att söka ett jobb och lära sig svara på frågor om varför man vill ha ett visst jobb och vad man tror att man kan tillföra, berättar Muhammed Musa.

Sommarjobben på Möjligheternas plats är ett pilot­projekt, och om det faller väl ut är tanken att det ska bli permanent och kanske omfatta ännu fler platser.

Kultur- och fritidsnämnden satsar även på andra sommarjobb för ungdomar. Sex platser på Arena Satelliten och 19 platser på Idrott Sollentuna ordnas helt i kommunens regi.

– Kommunen är den enskilt största arbetsgivaren, därför tycker vi att man ska föregå med gott exempel, säger Magnus Ramstrand och utmanar de andra förvaltningarna att ta efter.

– Det finns stora möjligheter, tror jag, på skolorna, inom vård och omsorg och på trafik- och fastighetskontoret, säger Magnus Ramstrand.