Unga får stipendium för att starta eget

Kommunala sommarjobb handlar ofta om trädgårdsarbete eller kanske äldrevård. Men i sommar kommer 25 Botkyrkaungdomar få chansen att sommarjobba som egenföretagare.

Under fem veckor ska deltagarna, ungdomar som just har slutat nian eller går på gymnasiet, få prova på att driva sin egen verksamhet och själva skapa egna sommarjobb. Satsningen kallas Sommarlovsentreprenörerna och genomförs för femte året i rad.

– Det handlar om att få ungdomarna att förstå och ta tillvara sin egen kreativitet, säger David Johansson en av de unga entreprenörernas handledare.

Under en utbildningsvecka får deltagarna lära sig grunderna i entreprenörskap. Då hålls också brainstorming kring olika idéer och representanter från näringsliv och Skatteverket föreläser.

Alla som genomför utbildningsveckan får efter det ett stipendium på 2 000 kronor, att investera i sitt eget mikroföretag som sedan drivs under fyra veckor. Lönen blir de pengar man själv lyckas tjäna in på sin verksamhet.

Till skillnad från vanliga sommarjobb betalar kommunen inte ut någon lön.

– Det här är på riktigt, vi sitter inte och hittar på och låtsas. Ganska snabbt ska man ut och tjäna pengar, säger David Johansson.

Vilka typer av företag deltagarna vill starta är helt upp till dem själva.

– De är fria att göra vad de vill och prova sig fram, så länge det är lagligt. Där lägger vi oss inte i, säger David Johansson.

Under tidigare år har många valt att satsa på att baka kakor att sälja, eller arrangerat teckningskurser och fotbollsskola. Alla som anmäler sig kommer att intervjuas, men någon färdig idé behöver man inte ha.

– Nej, det har faktiskt visat sig att det ofta är bättre att inte ha det. Det händer så mycket under brainstormingveckan och även om man har en idé har den ofta tagit helt andra former när veckan är slut. Ofta är det de som inte har en susning om vad de ska göra som kommer ut med bäst grejer, säger David Johansson.

Sommarlovsentreprenörerna drar i gång den 24 juni. Anmälan kan göras via kommunens hemsida.

Fakta

1 014 sommarjobb i kommunen

Konceptet med sommarlovsentreprenörer startade i Sundsvall 1999. Sedan dess har det vuxit och finns i dag i ett 60-tal kommuner.

Utöver de 25 platserna som sommarlovsentreprenörer anordnar Botkyrka kommun i år sommarjobb för 1 014 ungdomar mellan 15 och 19 år.

Kommunen har också lanserat en särskild hemsida med information om sommarjobb och rättigheter för sommarjobbare.

Källa: Botkyrka kommun