Unga filmare möts på Tumbascenen

Josefina Chnitidis och Maria Smith tävlar med sin film "Du är du".
Josefina Chnitidis och Maria Smith tävlar med sin film "Du är du".
Nästa fredag tänker Maria Smith och Josefina Chnitidis dela med sig av ett viktigt budskap. Då tävlar de med sin film om samhällsideal på Botkyrka filmfestival.

Det är fjärde året som barn och unga med koppling till Botkyrka tävlar med sina filmbidrag på Tumbascenen.

Maria Smith och Josefina Chnitidis tävlar bland annat i kategorin Bästa film 13-15 år med sitt bidrag ”Du är du”, som handlar om samhällsideal.

– Det finns många ideal om hur du ska se ut och vårt budskap är att man ska känna sig fin oavsett om man ser ut som modellen på tv eller inte, säger Maria Smith.

Eftersom de trivs både framför och bakom kameran medverkar de båda i filmen där vi följer en person och dennes tankar. De har producerat och redigerat den en och en halv minut långa filmen på egen hand. En bra övning, tycker Maria Smith som hoppas kunna arbeta som skådespelare eller regissör i framtiden.

Hon tror att många kan känna igen sig i filmen, som de har slitit hårt med på sin fritid. De deltog även förra året men den gången blev det ingen vinst. Nu tävlar de bland annat om ett studiebesök på SVT och direktnominering till filmfestivalen STOCKmotion i Stockholm.

– Vi hoppas verkligen att vi vinner. Det är ett viktigt budskap, säger Maria Smith.

I år har runt 40 bidrag skickats in. Runt 25 av dem kommer att spelas upp under festivalen.

David Heikkinen är projektledare och marknadsföringsansvarig på Botkyrka kulturskola som står bakom arrangemanget. Han berättar att alla deltagare arbetat utifrån sina individuella förutsättningar, och att ett krav för deltagande är att föräldrar eller vuxna inte hjälpt till i produktionen.

– Det är alla möjliga filmer, allt från dokumentärer och reportage till animerade filmer och musikvideor. Vi är helt öppna för olika genrer och har inte satt något tema, berättar han.

Han riktar extra beröm till festivalens ”helpers” – ungdomarna som volonterar och hjälper till att arrangera och planera aktiviteter under festivalen. De arbetar bland annat med marknadsföringen och nominering av filmer. Utöver tävlingen blir det även filmrelaterade workshops och gästartister. Behrang Miri, känd från bland annat Melodifestivalen, är värd för festivalen.

Fakta

Fem timmars festival

Botkyrka Filmfestival äger rum på fredag den 15 april klockan 16-21 på Tumbascenen.

Evenemanget vänder sig till barn och unga i åldrarna 6-19 år, som bor eller går på skola i Botkyrka.

De har valt filmtema själva och har arbetat individuellt eller i grupp.

Rapparduon 14X bestående av Rawda och Gabbe uppträder, liksom Rob Bourne från Fittja.

Evenemanget drivs av Botkyrka kulturskola med samarbetspartners.