Unga fixar sprit – med ett sms

Spaningsbild från polisens utredning kring vodkabilen, vars förare misstänks ha sålt sprit på Söder.
Spaningsbild från polisens utredning kring vodkabilen, vars förare misstänks ha sålt sprit på Söder.
Förra helgen sprängde Citypolisen ligan runt den så kallade vodkabilen. Fem personer sitter häktade skäligen misstänkta för grovt brott mot alkohollagen.

Men polisen misstänker att fler spritbilar opererar i Stockholm – något som bekräftas av ungdomar.

Det var förra fredagskvällen som polisen slog till mot fem personer i 20-årsåldern som efter lång tids spaning hade kunnat knytas till den så kallade vodkabilen.

Genom ett telefonsamtal eller sms har ungdomar i hela Stockholm kunnat få starksprit utkörd till sig.

– Vi ser ju att det är sådan sprit som inte går att köpa lagligt i Sverige. Det är starksprit, inte vin och öl, säger Patrick Widell, chef för Citypolisens ungdomsrotel.

– Det är farligt för de här kropparna som inte är färdigväxta, ungdomar i den åldern vet inte var gränserna går, fortsätter han.

Polisen är mycket förtegen om utredningsarbetet, men misstänker att fler liknande verksamheter är i gång i Stockholmsområdet just nu.

Flera tips har kommit in från allmänheten om hur olika vodkabilar langar alkohol till ungdomar i länet.

– Det är helt omöjligt att veta hur många, men vi tror att det finns fler, säger Patrick Widell.

I den senaste Stockholmsenkäten, där ungdomar i hela Stockholm svarar på frågor om bland annat narkotika- och alkoholvanor, uppger 16 procent av pojkarna och 17 procent av flickorna i årskurs två på gymnasiet att de köper privatimporterad eller smugglad vodka.

– Man ringer typ och säger vad man vill ha, sen möter man upp någonstans och betalar, säger en 19-årig tjej som Lokaltidningen Mitt i har pratat med.

– Alla runtomkring en har ju nummer. Det jättevanligt, någon känner alltid någon som kan fixa, säger en 17-årig kille.

Vodkabilsligan kunde sprängas efter flera tips från föräldrar och ungdomar och spaningen har pågått under en längre tid. Och det är just lång tids spaning som krävs för att kunna knyta misstänkta langare till verksamheterna, enligt polisen.

– Det är ju inte olagligt att bara inneha alkohol. Du kan sitta på rätt stora mängder i en bil utan att vi kan göra något. Vi måste styrka någon form av försäljning för att gå vidare, och det kräver resurser, säger Patrick Widell.