Unga företagare får pris för konst

Ett ungdomsföretag där delar av vinsten går till Barncancerfonden har fått pris.

– Jag tror att välgörenhet är något som företag kommer att jobba mer och mer med, säger Sara Grahed Thunberg.

Ung Företagsamhet (UF) är en utbildning för gymnasieelever. Under ett läsår får elever driva företag, med riktiga varor och tjänster.

Sara Grahed Thunberg, My Ton och Linda Savérus Häggqvist har drivit företaget BySML inom ramarna för UF på Hersby gymnasium.

Affärsidén är att auktionera ut egenhändigt tillverkad konst på nätet och skänka 20 procent av vinsten till Barncancerfonden.

– Vi valde att skippa inköp och göra något som vi är bra på. Vi målar på kvällar och helger och det har gått förvånansvärt bra med budgivningen, säger marknadschefen Sara Grahed Thunberg.

De nio tavlorna, som alla tre hjälpts åt att måla, är just nu uppe i mellan 350 och 600 kronor styck. Budgivningen pågår till den 14 december.

– Vi hade ingen aning om att folk ville lägga så pass mycket pengar på våra tavlor. Det roligaste är att vi satsar på något som vi tycker är kul, säger Sara Grahed Thunberg.

Flera andra företag uppmärksammades också av den externa näringslivsjuryn under mässan. Warmer UF som säljer elektriskt uppvärmda skosulor utsågs till bästa affärsidé. Warmer Charity UF blev bästa innovation. Lidingö Hockeycafeteria UF och College UF fick hedersomnämnanden.