ANNONS

Yosras text utvald av Berättarministeriet

Yosra Ali debuterar som författare i antologin "Vi ser, vi känner, vi kämpar".
Yosra Ali debuterar som författare i antologin "Vi ser, vi känner, vi kämpar".
För sjunde året i rad släpper nu Berättarministeriet tillsammans med Bonnierförlagen en antologi med texter av unga författare. 16-åriga Yosra Ali är en av fyra författare från Hagsätra.
– Om jag och andra får våra röster hörda kan det ske en förändring, säger hon.
ANNONS

Berättarministeriet driver tillsammans med Bonnierförlagen en författarskola och ger årligen ungdomar mellan 15 och 18 år en chans att få sina texter publicerade i bokform.

Satsningen drog igång 2012 med ambitionen att lyfta unga röster och inspirera till skrivande.

Totalt nio ungdomar får i år sina berättelser publicerade i antologin ”Vi ser, vi känner, vi kämpar”, och i år representeras upptagningsområde Hagsätra av fyra författare: Anna Akopyan, Maja Wetterqvist, Moa Liem och Yosra Ali.

Glädje och nervositet

Yosra Ali är 16 år, bor i Bandhagen och går i årskurs 9 i Bäckahagens skola.

Imorgon är det dags för boksläpp, och känslan inför att debutera som författare är glädje blandat med en gnutta nervositet.

– Det känns jättekul, jag har verkligen sett fram emot det här. Samtidigt är det klart man är nervös, men förr eller senare måste det ju ske. Det är en stor möjlighet – och något att se tillbaka på i framtiden, säger hon.

Skriver om samhällsproblem

Yosras ansökan skedde spontant, och hennes bidrag skickades in i allra sista sekund.

– En kompis som känner till mitt intresse för skrivande tipsade mig, men det dröjde till näst sista ansökningsdag innan jag skickade in min text. Jag skrev väldigt spontant – det tog kanske en halvtimme – så det känns jättekul, säger hon.

Det brinnande intresset för att läsa och skriva har funnits så länge hon kan minnas.

ANNONS

– Jag har alltid suttit med en penna i handen och skrivit ner tankar och berättelser. Man kommer bort från verkligheten ett tag.

I Yosras bidrag behandlas ämnen som vardagsrasism och islamofobi – samhällsproblem som enligt henne är viktiga att belysa.

– Det är såna problem vi har i världen. Om jag och andra får våra röster hörda kan det ske en förändring, säger hon.

ANNONS