Unga fotografer ställer ut i city

21-årige Joakim Bernardo har redan hunnit ha flera fotoutställningar.
21-årige Joakim Bernardo har redan hunnit ha flera fotoutställningar.
Den ideella föreningen Unga Fotografer i Sverige (UFS) håller på lördag sin första vernissage för vinterutställningen på galleriet Soonfamous i centrala Sundbyberg.

UFS jobbar för att just unga fotografer ska få en plattform att synas på och hjälp att fortsätta med sin passion.

– Vi vill underlätta för unga fotografer att fortsätta att syssla med sitt fotograferande, det är så lätt att det blir en hobby och något man gör på fritiden när det egentligen är fotograferandet som man brinner för. Det finns så otroligt mycket foto och talang där ute som vi vill uppmuntra, säger Calle Lundell, en av grundarna till UFS.

I sin Facebookgrupp diskuterar medlemmarna varandras bilder och ger konstruktiv kritik.

– Vi ordnar också workshops och fotovandringar. Det är inspirerande att träffa alla medlemmar på våra event, det visar på att det finns ett intresse och det driver oss framåt, säger Calle Lundell.

Under sommaren ställde sex fotografer från föreningen ut sina bilder på Kulturhuset Stadsteatern. På lördag slår de upp portarna för sin vinterutställning på galleriet Soonfamous.

Under tre veckor ställer Marta Streng, Herman Zettergen och Joakim Bernardo ut sina bilder på galleriet – under en vecka var. Vernissage hålls varje lördag, med start på lördag. Sista utställningsdag är 22 december.

Ansikten är ett motiv som fascinerar Marta Streng. Foto: Marta Streng

28-åriga Marta Streng är en av fotograferna som ställer ut i vinterutställningen. Hon drivs bland annat av ”att fånga vackra, annorlunda ansikten i letandet efter det inre”, och av livet och fantasin när den får fritt spelrum.

Herman Zettergren ställer ut med unga fotografer i Sundbyberg. Foto: Herman Zettergren

Herman Zettergren, 23 år gammal jobbar till vardags som fastighetsmäklare. Han fotograferar gärna landskap och vägar över hela Sverige.

Joakim Bernardo ställer ut i vinterutställningen och är även en av grundarna till UFS. Foto: Joakim Bernardo

21-åriga Joakim Bernardo, föddes i Florens och flyttade till Stockholm vid 3-års ålder. Familjen åkte regelbundet tillbaka till hemlandet och i tonåren fick Joakim ta över sin pappas gamla kamera och intresset tog fart. I dag driver Joakim ett produktionsbolag och är även en av grundarna till Unga Fotografer i Sverige. Hans fotoserie ”tar upp relationen mellan hans egna jag och mig”

Fakta

Om Unga Fotografer i Sverige

UFS grundades hösten 2015 och drivs av Carl Lundell, Joakim Bernardo, Lucas Landberg och Raul Bernardo.

Unga Fotografer i Sverige vill uppmuntra den yngre generationen fotografer att utveckla sitt fotograferande. I sin Facebookgrupp diskuteras bilder och ges tips till varandra. Föreningen ordnar också gemensamma fotovandringar och workshops.

Alla med ett intresse för fotografi är välkomna som medlemmar.

Föreningen hjälper också dem som vill ställa ut sina bilder genom anordna praktiska delar samt upprätthålla kontakter med sponsorer, gallerier, tryckerier och ramaffärer. Föreningen ordnar även egna utställningar.

Källa: UFS