ANNONS

Unga kemister blandade parfym

Adrienne Björkman var ett av många nyfikna barn som fick prova på att blanda parym på Aerosol.
Adrienne Björkman var ett av många nyfikna barn som fick prova på att blanda parym på Aerosol.
Nyfikna barn blev kemister för en dag när Aerosol öppnade upp dörrarna till sin fabrik i fredags.

Allt för att locka blivande ingenjörer till framtidens industri.
ANNONS

I rockar och skyddsglasögon fick ett 15-tal barn prova på att blanda parfymer och glitterspray inne på Aerosols laboratorium.

12-åriga Adrienne Björkman, från Östermalm i Stockholm, har fått sällskap av sin pappa till studiebesöket. Hon blandar ihop en parfym som ska dofta grapefrukt och det gäller att få färgen så rödorange som möjligt.

– Det är spännande. Fast jag vill nog jobba med att göra kläder, ha ett eget märke, säger hon.

Fredagens studiebesök ingår i projektet Hej industrin, som är ett samarbete mellan flera teknikföretag runt om i Sverige. Företag som Scania, LKAB och Sandvik öppnar upp dörrarna till ovanligt unga besökare för att locka dem till framtidens ingenjörsjobb.

Till Aerosol hade barnen tagit ledigt från skolan i fredags, en besökande familj kom ända från Linköping för att testa på hur det är att vara inne i ett labb.

Aerosols vd, Lars Blak, säger att företaget klarar sin bemanning just nu. Men industrin som helhet skriker efter personal.

– Ett sådant här studiebesök tar så klart tid för oss, men det är roligt och det behövs för framtiden. En av våra anställda var faktiskt här som praktikant på högstadiet, berättar han.