Unga klottrare greps av polisen

På fyra år har antalet anmälda fall av klotter dubblerats i Vallentuna. Inom loppet av några ­dagar greps fyra unga klottrare på bar gärning vid två tillfällen i Vallentuna.

Natten till förra fredagen såg ett vittne ett antal personer klottra vid Bällsta station. En hundpatrull tillkallades och två personer greps. Redan på lördagen var det dags igen. Då upptäckte en polispatrull två unga killar som klottrade vid Banvägen.

Pojkarna som bara är 15 och 16 år gamla greps av polisen och överlämnades till sina föräldrar.

– De tillhörde inte samma gäng, säger Petra Westerberg vid närpolisen.

Ungdomar som klottrar i olika grupperingar använder olika tags. Det finns en tag som förekommit vid en rad tillfällen, men det var inte det som användes den här gången.

– Det finns några olika grupperingar som inte hänger ihop. Alla är inte kompisar med alla, säger Petra Westerberg.

Det handlar framför allt om tonåringar och några äldre ungdomar i 20-årsåldern.

Det är relativt ovanligt att klottrare tas på bar gärning. De senaste åren har antalet anmälda fall av klotter ökat i Vallentuna.

I fjol gjordes 415 anmälningar, vilket är nästan dubbelt så många som fyra år tidigare.

– Det kan ha flera olika orsaker. Dels kanske folk är mer benägna att anmäla. Dels är vår uppfattning att klottret faktiskt har ökat. Vad det beror på vet jag inte. Men det är olika saker som gäller i olika årgångar.

Är det viktigt att jobba mot klotter?

– Jag tycker att det är viktigt. Det är så mycket runt omkring som är knutet till klotterkulturen. Det medför också mycket narkotika och annan typ av brottslighet. Vi gör det lilla vi kan och försöker samla in information och kartlägga, men vi har inte resurser att spana som vi skulle vilja göra.

Fakta

Dubbelt så mycket klotter

Antalet anmälningar om klotter i Vallentuna.

Källa: BRÅ