Unga kocklöften kämpar om SM-guld

Dennis och Adam snyggar till garnityren på rödbetssoppa.
Dennis och Adam snyggar till garnityren på rödbetssoppa.
Adam Tuuloskorpi, 18 år från Sundbyberg, och Dennis Jacobsson, 18 år från Solna, på Grillska gymnasiet är i final i gymnasie-SM för kockar som avgörs i mars.

Grattis! Hur känns det?

– Det är jättehäftigt. Vi skrek av glädje när vi fick beskedet, säger Adam.

Hur tränar ni?

– Tävlingen kommer att vara på tid så vi klockar olika moment och försöker skära ned på tiderna, övar på såser och tänker på garnityr. Vi får inte på förhand veta vad vi ska laga till varmrätt. Förra året fick deltagarna ett helt lamm att stycka och tillaga, så i år blir det nog något annat. Jag skulle bli skraj om det blev en hel ko!, säger Adam.

– Vi fokuserar på fisk just nu. Alla fiskar är uppbyggda på ungefär samma sätt, det finns rund- och plattfisk, så det är lite same same. Vi filear och tillagar på olika sätt. Jag hoppas det blir fisk men det mesta skulle nog gå bra, bara det inte blir veganskt, säger Dennis.

Vad har ni för kockdrömmar?

– Hade jag tillräckligt mycket pengar så skulle jag öppna eget. Drömmen är att laga mat från hela världen i något varmt land, säger Adam

– Jag vill öppna en restaurang och få stjärnor i Guide Michelin. Ju fler desto bättre, men en räcker gott och väl. Det är en dröm, men jag borde kunna komma dit, säger Dennis.