Unga köper sprit från ”vodkabilar”

Förra tisdagen stoppade polisen en skåpbil på Trädgårdsvägen i Runby. Föraren saknade körkort och bilen innehöll bland annat närmare 600 liter starksprit, öl och vin.
Förra tisdagen stoppade polisen en skåpbil på Trädgårdsvägen i Runby. Föraren saknade körkort och bilen innehöll bland annat närmare 600 liter starksprit, öl och vin.
En skåpbil med närmare 600 liter starksprit, öl och vin.

Det var närpolisens fynd i förra veckan.

– Ett av de större beslagen i Upplands Väsby, säger Albin Näverberg, närpolisen.

Han är som brottsförebyggande polis stolt över de poliser som förra tisdagen stoppade skåpbilen på Trädgårdsvägen i Runby.

Det var vid 17- tiden som patrullen beslöt sig för att kontrollera fordonet och föraren, en 26-årig man från Upplands Väsby.

– Jag kan inte gå in på varför vi beslöt oss för att stoppa bilen. Men ibland får vi uppgifter som gör att vi fattar ett sådant beslut. Andra gånger är det en spontan känsla av att allt inte står rätt till, säger en närpolis som var med vid beslaget.

Föraren hade anledning att vara nervös. Han saknade körkort – och i skåpbilen fann patrullen sammanlagt 600 liter starksprit, vin och öl.

– Det är inte det största, men absolut ett av de större beslagen av alkohol i Upplands Väsby, säger Albin Näverberg.

Polisen ville i förra veckan inte säga var mannen var på väg med sin last, men skåpbilar – så kallade vodkabilar – som kör omkring med större mängd alkohol förekommer i Upplands Väsby och andra delar av norrort.

Ofta söker bilarna köpare av alkoholen bland ungdomar.

Enligt polisen är det lätt för unga att köpa öl, vin och sprit av ambulerande försäljare.

Det förekommer uppgifter om att det bara är att slå ett nummer och få alkoholen levererad. Däremot är det för tidigt att säga om just denna bil har fungerat som vodkabil.

Polisen i norrort är glad över beslaget men ser också allvarligt på händelsen.

– Det allvarliga är att man inte vet hur alkoholen har tillverkats. Den kan ha framställts under helt okontrollerade former och inte alls vara den dryck som förpackningarna anger utan kanske betydligt farligare än vanlig alkohol, säger en kriminalinspektör vid utredningsroteln i norrort.

– Vi vill råda de föräldrar som misstänker att deras barn har köpt alkohol att höra av sig till när- polisen. Det gäller även andra personer som fått tips om olagli- ga alkoholtransporter. Personer som vill tipsa polisen kan själv- fallet också kontakta polisen i norrort.

Den 26-årige Väsbybon har i förhör gett sin version av hur han hade kommit över alkoholen och vad han hade tänkt att göra med den. Uppgifter som polisen ännu inte vill gå ut med.

Han satt anhållen i ett dygn men släpptes i början av förra veckan. Mannen är misstänkt för brott mot alkohollagen med avsikt att sälja.

– Han har gett oss en förklaring till innehavet av alkoholen. Han satt alltså först anhållen men efter förhör ansåg jag inte att han kunde försvåra sakens utredning och han är inte längre frihetsberövad, säger kammaråklagare Jenny Karlsson.

Åtalet mot 26-åringen kan dröja eftersom mannen nu inte är häktad och brott mot alkohollagen inte är högt prioriterade hos polisen.

Fakta

Andra stora beslag

Ett av de största beslagen av alkohol i Upplands Väsby gjordes i Bollstanäs för sex eller sju år sedan. Då handlade det om mer än dubbelt så mycket alkohol som beslagtogs i ”vodkabilen”. En man i 50-årsåldern dömdes för innehavet.

För cirka fyra år sedan beslagtog polisen ungefär lika mycket alkohol som upptäcktes i skåpbilen hos en man i Runby. Han dömdes dock inte för innehavet.

Källa: Närpolisen i Upplands Väsby