Unga kriminella beväpnar sig

I polisens rekonstruktion visar 19-åringen hur han tog fram pistolen, en insmugglad Tokarev, från en byrålåda. Sedan sköt han sin flickvän i pannan från kort avstånd.
I polisens rekonstruktion visar 19-åringen hur han tog fram pistolen, en insmugglad Tokarev, från en byrålåda. Sedan sköt han sin flickvän i pannan från kort avstånd.
Pistolen i byrålådan kostade den 17-åriga flickan livet.

Det insmugglade vapnet är ett av många i omlopp bland länets unga brottslingar – en grupp som beväpnar sig allt mer.

Förra året räknade polisen till 190 skjutningar i Stockholms län. Tio av dem rubricerades som mord och 37 som mordförsök. Brottslingarna beväpnar sig i allt högre utsträckning, enligt Rikskriminalpolisen. Förr kom brottslingarnas vapen ofta från svenska militärförråd. I dag smugglas de in, oftast från västra Balkan.

Så var fallet med den pistol som en 17-årig flicka sköts ihjäl med i Sollentuna i slutet av sommaren – en rysk Tokarev licenstillverkad i forna Jugoslavien.

– En typisk gangsterpistol, säger Leif GW Persson, kriminolog.

Flickans 19-årige pojkvän har ett digert belastningsregister. Han säger att han köpte pistolen för att kunna försvara sig. Det är många som vill skada honom för att han skadat dem, förklarade han för rättspsykiatrikerna. Själv säger han att skottet brann av utav misstag när han skulle visa henne vapnet, något som åklagaren avfärdar som ren lögn.

19-åringen stämmer bra in på den nya generationen av kriminella i Stockholm, som beskrivs i en rapport från Brottsförebyggande rådet som intervjuat ett stort antal poliser. Det är framförallt de unga kriminella som beväpnar sig för att klimatet hårdnat. Och de har kortare stubin. ”Man har ingen kriminell mognad”, säger en polis i rapporten.

Men trots att allt fler beväpnar sig hittar polisen allt färre vapen.

– Polisen jobbar mindre och mindre, är Leif GW Perssons förklaring.

Domen i målet mot 19-åringen meddelas i morgon onsdag.