Unga män köar till barberaren

Det finns män som kittlas av känslan att ha en kniv mot strupen. ”De har sett för många dåliga filmer”, säger Ulrika Mellström.Foto: Gustav Gräll
Det finns män som kittlas av känslan att ha en kniv mot strupen. ”De har sett för många dåliga filmer”, säger Ulrika Mellström.Foto: Gustav Gräll
Förr ansågs det barbariskt. I dag är skägg högsta mode.

Nu står unga män i kö hos stadens barberare för att ansa skägget på traditionellt vis – med sylvass kniv som med kirurgisk precision skär genom ett ymnigt lager av lödder.

Sweeney Todd, den barbariske barberaren i filmen med samma namn hämnas sina forna fiender genom att ”råka” slinta med rakkniven.

Barberaren i filmen ”De omutbara” får hjärtsnörp när han rispar Al Capone, spelad av Robert de Niro, med rakkniven.

Med dessa scener i färskt minne kan det kanske tyckas märkligt med den nymornade trenden hos framför allt yngre män att söka sig till den lokala barberaren för att ansa skägget. Men det finns tydligen män som gillar den kittlande känslan av att ha en kniv mot strupen.

Ulrika Mellström öppnade nyligen salongen ”U and me” i Högdalen centrum. Den andas rough retro med mycket plåt, rostiga kedjor och äkta barberarstolar från 1940-talet.

– Det är viktigt att männen känner sig hemma, säger Ulrika Mellström när jag påtalar den tydligt maskulina inredningen.

Trots att hon bara haft öppet i några veckor står det skäggprydda herrar i yngre medelåldern i kö för att få ansat sina skägg.

– Detta är inget nio till fem jobb, säger Ulrika.

Hon är långt ifrån ensam om att vilja löddra och raka herrar med kniv. Minst ytterligare sex salonger i Stockholmsområdet erbjuder våtraknig.

Förr var det mest äldre distingerade gentlemän som besökte den lokala skäggtrimmaren. Så är det inte i dag. De flesta är mellan 30 och 35. Hippfaktorn hos barberaren är hög.

– I dag är det mer accepterat för män att bejaka sin fåfänga.

Men är det inte liiite obehagligt att låta en okänd person sätta en kniv mot strupen?

– Jo, många tycker att det är lite obehagligt till att börja med, men de slappnar av ganska snabbt.

Hon har bråda dagar nu när alla semesterlediga män med jultomteskägg är tillbaka och vill snygga till sig innan jobbet och vardagen börjar.

Alla som går till en barberare rakar inte av allt skägg. Många vill ha hjälp att forma en snygg skägglinje, vilket görs bäst med kniv.

Och ja, det gör lite ont när huden stramas upp och det kan uppstå blodvite.

– Men vi talar inte om något blodbad, försäkrar Ulrika Mellström.

En rakning tar i snitt en timme och kostar hos Ulrika runt 500 kronor.

Även om en knivrakning håller stråna i schack lite längre än en traditionell rakning med hyvel måste skäggväxten underhållas mellan barberarbesöken. Ulrika Mellström rekommenderar en knivrakning var sjätte vecka.

Men det går att raka sig med kniv hemma i sitt eget badrum. Bara man har rätt utrustning, kniv, raklödder och en borste, gärna med svin- och bäverpäls, och är stadig på handen. Bakis och skakis är ingen bra kombination.

I dag är det mer accepterat för män att bejaka sin fåfängaUlrika Mellström, barberare

Fakta

Här kan du också skära av skägget

Våtrakning är den mest klassiska formen av rakning, som innebär att ett vasst rakblad används för att avlägsna hår.

Förutom Ulrika Mellström kan du få en klassisk rakning hos:

Stockholm Barber & Books, Södermalm

Prinsar & Prinsessor, Vasastan

G H Herrfrisering, Norrmalm

Barber Big T, Norrmalm

Roy & Son, Södermalm

Joel’s Barbershop, Norrmalm

Källa: Skäggbloggen.se