Välj ditt område
"De unga ska ut i världen", säger Peter Achour, arbetskonsult.
"De unga ska ut i världen", säger Peter Achour, arbetskonsult.

Unga nedvärderar sig när de söker jobb

Nyheter Många ungdomar i Skärholmen söker arbeten som är mindre kvalificerade än vad de är utbildade för, enligt arbetskonsulten Peter Achour.

Det vill han ändra på.

Satsningen på kulturella jobb åt sommarjobbare är ett sätt för Skärholmens stadsdelsförvaltning att öka självförtroendet hos ungdomarna här.

– Många unga i Skärholmen nedvärderar sig själva när de söker jobb, de söker arbeten under sin nivå. Det vill vi försöka ändra på. Jag vill skicka ut dem i världen, så att de får se andra saker än hemtrakten, säger Peter Achour.

Den ambitionen gäller inte bara kultursfären. Peter Achour har också, som han säger, ”roffat åt sig” 50 procent av sommarjobben i projektet Stockholm Open. Det innebär att 38 ungdomar från Skärholmen arbetar på kommunikationsbyråer tre veckor i sommar. Där får de göra kommunikationskampanjer samtidigt som de får en inblick i hur byrån fungerar. Två ungdomar arbetar dessutom inom Summer Business Challenge, med att utveckla och konkretisera affärsidéer kopplade till offentliga sektorn.

En annan grupp sommarjobbare som Peter Achour nämner är de åtta som jobbar med Rättighetsjakten.

– De tar fram utbildningsmaterial om mänskliga rättigheter, feminism och antirasism, bland annat till chefer inom Stockholms stad, utifrån sina perspektiv. Tanken är att de ska lära sig vilka vägar som finns att påverka.

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Nyheter

En skadad efter mc-olycka i Grödinge

Nyheter

De äger stans mäktigaste husbil

Nyheter

Just nu: Gasläcka vid Observatorielunden

Kultur

Polisen stoppar Bob Hund-spelning på Plattan

Sport

Dags för ett av världens tuffaste lopp

Brott

Jakt på kepsprydd apoteksrånare