Nästa vecka ska ungdomar från linje 17 möta blåljuspersonal och ordningsvakter för att lira fotboll i Skarpnäcks idrottshall. Liknande satsningar sker i Östberga, Skärholmen och Fisksätra, och våren 2023 ska alla mötas på Tele2 Arena. Det kallas för "Blåljusmatchen" och är en del av Hammarby Fotbolls sociala hållbarhetsprogram "Samhällsmatchen".
– Det här blir första lokala blåljusmatchen i Skarpnäck, säger 21-årige ledaren Yusupha Jammeh som är en av nio unga vuxna som i september anställdes som sportchefer för att planera och leda olika aktiviteter i Skarpnäcks stadsdel.
"Kroka arm"
Mitt i träffar honom och 20-årige sportchefskollegan Zaki Daud i Skarpnäcks idrottshall. De berättar att målet med just blåljusmatcherna är att bygga broar mellan ungdomar och blåljuspersonal.
– Målet är att få ungdomar och blåljuspersonal att kroka arm och mötas på ett neutralt plan. Det har hänt mycket i området och ibland är kanske inte dialogen den bästa av olika anledningar, säger Zaki Daud.
Även själva uniformerna kan stå i vägen för möten, funderar de.
– Det kan kännas hårt med uniformerna. I blåljusmatcherna får alla mötas i en positivare och personligare miljö där ungdomar får se att det bakom jobbrollerna finns riktiga människor som också kan vara roliga, säger Yusupha Jammeh.
Efter en stund dyker kommunpolisen Alvaro Torres upp i ovan nämnda uniform. Men uniformerna kommer att åka av och sportkläderna på i blåljusmatcherna. Lagen blir mixade.
– Många kanske bara ser poliserna i sina uniformer och bilar. Men det är inte hela bilden. Nu får man se människan bakom uniformen. Det är ett ypperligt tillfälle att skapa relationer, säger Alvaro Torres.
Med i Skarpnäcks idrottshall är också Abel Abraham som är hållbarhetsansvarig på Hammarby Fotboll. Han berättar att man genom "Samhällsmatchen" anställt nio unga vuxna som sportchefer. Tre av dem, Zaki Daud, Yusupha Jammeh och Bouba Bangus, har ansvar för linje 17.
– Det är tack vare sportcheferna som vi kan göra mer i stadsdelen nu, säger Abel Abraham.
Starta fler aktiviteter
När bollen kommer fram på idrottshallgolvet visar sportcheferna Zaki Daud, som senaste säsongen spelade för Spårvägens FF i divison 4, och Yusupha Jammeh som var med och tog upp Farsta till divison 2 upp en imponerande bollkänsla. Enligt kommunpolisen Alvaro Torres har sportcheferna dock utsetts utifrån sina kvalitéer som goda förebilder i lokalområdet.
Sportcheferna leder och planerar spontanfotbollen på fredagskvällar i Bagarmossen och Kärrtorp och på lördagskvällar i Skarpnäck. Det händer också det blir andra sporter som basket, innebandy och handboll beroende på besökarnas önskemål.
– Vi gör också skolbesök för att informera och lyssna på ungdomarna vad de har för önskemål och om de vill att vi arrangerar något efter skolan, säger Zaki Daud.
Yusupha Jammeh flikar in:
– Vi kan också hjälpa till i verksamheter som redan finns. Till exempel har Svenska Kyrkan "after school" och vi har diskuterat med dem om att vara med som ledare i aktiviteter.