Min lokala hjälte

Unga på glid får ny start på hans båt

Bo Thorstensson som driver projektet S/S Orion har fått medalj av kungen för sitt arbete med unga på glid. Snart blir båt­ens historia film.

Under sin karriär som polis jobbade Bo Thorstensson mycket med ungdomar och brottsförebyggande arbete.

Som pensionär har han fortsatt arbetet genom att ge ungdomar som hamnat snett en chans att bygga upp sin självkänsla och tillit igen genom att få renovera det gamla skeppet S/S Orion af Stockholm som ligger på Skeppsholmen.

Båten är Sveriges äldsta ångbärgningsskepp och var i bruk åren 1929-1956.

Bo Thorstensson köpte ­fartyget 1987 och bildade 1993 stödföreningen S/S Orions vänner. Under åren har cirka 500 unga och äldre med ett trassligt förslutet fått hjälpa till med bland annat att snickra, måla och förgylla ornament. Fortfarande kommer cirka 20 personer hit varje vecka.

– Jag har blivit som en extrapappa för många här och jag vet att projektet betytt jättemycket för många av dem. Vissa kommer tillbaka och hälsar på och har lyckats bilda familj och ordna upp sig, det värmer i hjärtat, säger han.

För sina insatser tilldelades han den 12 juni en medalj av kungen.

Ett antal personer som ingår i arbetsförmedlingens fas 3-projekt håller också på att hjälpa till med att samla in material till en blivande dokumentärfilm om båtens historia.

Tanken är att skeppet till nästa sommar ska stå klart som ett levande museifartyg och Bo har sett till att en stiftelse ska ta över verksamheten när han själv inte längre håller i trådarna.

Jag vet att projektet betytt jätte­mycket för många av dem.

Polis som slog berusad med batong kvar i tjänst

City I förra veckan publicerade DN en film som visar hur en polis upprepade gånger slår en berusad man samtidigt som en polishund attackerar mannen.

Händelsen inträffade på Brunnsgatan. Mannen hade tidigare slagit sönder en glasruta varför polis och ambulans kallats dit.

Stockholmspolisen har upprättat en anmälan mot kollegan. Kvinnan är fortfarande i tjänst, något som polisledningen fått kritik för.

Fick rätt att häva köp av pälsjacka

City En kvinna från Vasastan har fått rätt i Allmänna reklamationsnämnden om att häva köpet på en jacka som hon köpte förra året.

Jackan kostade 4 600 kronor och var fodrad med kaninpäls. När kvinnan började använda jackan upptäckte hon att den fällde onormalt mycket hår. Hon fick ständigt frågan om hon hade husdjur.

Klädbutiken menar att de talat om att pälsen skulle fälla, men kvinnan hävdar att hon inte blivit upplyst om saken. Nu ger ARN henne rätt och menar att köpet borde hävas.