ANNONS

Unga rånade och hotade jämnårig

Två 17-åriga pojkar från Rinkeby rånade och misshandlade en jämnårig pojke efter en dispyt om pengar. Nu döms pojkarna till över 100 timmars ungdomstjänst var och drygt 30 000 kronor i skadestånd.
ANNONS

Enligt domen träffades alla tre pojkarna i Solna centrum i början av september. Pojken som senare blev misshandlad var i sällskap med två flickor, varav den ena hade någon form av konflikt med en av de dömda pojkarna.

Exakt vad den konflikten rörde sig om är inte helt klarlagt, men enligt domen kan det ha varit så att pojkarna hade köpt kläder av flickan, och sedan inte betalat. På plats gjorde de upp om att flickan skulle komma till Rinkeby senare samma dag för att hämta sina pengar. Pojken och den andra flickan skulle också följa med som stöd.

När de kom fram till Rinkeby ska pojken ha blivit svårt misshandlad, och rånad på ett guldhalsband, en mobiltelefon och ett SL-kort. Pojken har också berättat att en av de båda gärningsmännen ska ha fotograferat honom och sagt att han skulle bli ännu mer misshandlad om han vände sig till polisen.

I förhör har de två pojkarna i stort sett erkänt både misshandel och rån, men förnekat att de skulle ha gjort det tillsammans och i samförstånd.

Den misshandlade pojken har dock vittnat om att den ena gärningsmannen slog honom medan den andre sa åt honom att lämna ifrån sig sina saker.

Före misshandeln ska de också ha tagit honom med sig utom synhåll för sina kamrater, vilket enligt tingsrätten tyder på att de har agerat i samförstånd.

Rätten dömer pojkarna för rån och övergrepp i rättssak till 110 respektive 120 timmars ungdomstjänst och drygt 30 000 kronor i skadestånd.

Rätten konstaterar också att brotten är allvarliga och skulle ha föranlett fängelsestraff om pojkarna hade varit vuxna.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tensta Rinkeby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.