Unga rånar för att imponera i skolan

Risken att utsättas för personrån ökar när skolterminen börjar – något som fått Söderorts-polisen att satsa extra på förebyggande arbete. I år halverades antalet personrån under insatsen jämfört med förra året.

Stora parken i Rågsved klockan 01.30 den 29 augusti. En man i 30-årsåldern konfronteras av tre pojkar som tar strupgrepp på honom och försvinner med hans dator. Några veckor tidigare, mitt på dagen, knuffade tre tonåringar omkull en äldre man på Sjösavägen i Bandhagen och tog hans plånbok.

Enligt polisen är risken att utsättas för rån extra stor vid skolstart, avslutningar och lov. Personrån utförs i stor utsträckning av ungdomar, som också ofta drabbas.

I samband med skolstarten förstärkte därför Söderortspolisen närvaron vid utsatta platser – något som har halverat antalet rån jämfört med motsvarande period förra året. Första skolveckan anmäldes sju personrån i söderort.

– En teori om varför rånen ökar vid skolstarten är att ungdomar vill hitta en plats i sina nya grupper, säger Anders Rissel, närpolischef i Farsta.

Han tror att många rån, framför- allt i skolmiljö, inte anmäls.

– Många vågar inte anmäla en skolkamrat och säger kanske till föräldrarna att man tappat mobilen i stället.

Att förebygga och utreda personrån prioriteras alltså nu inom Söderortspolisen och i år har antalet rån legat under det förväntade snittet. Mellan 21 och 35 rån har anmälts per månad.

Men fler poliser är inte enda lösningen.

Enligt Cecilia Wassén, chef för Skarpnäcks utredningsenhet för barn och ungdom, behöver många föräldrar ta ett större ansvar.

– Vi behöver få föräldrarna med oss. Att de vågar be om och ta emot hjälp. Att våga se att ens barn är ute på en farlig väg tror jag är en enorm framgångsfaktor.

Kettil Henriksson hör till de söderortsbor som blivit utsatt för rån. I våras drogs han omkull och blev sparkad i mörkret mellan två lyktstolpar i Sätra. Rånarna hotade att ”hugga” honom om de inte fick hans mobil och plånbok.

Han menar att känslan av trygget försvann efter händelsen, även om den börjar komma tillbaka.

– Jag har bott i förorten sedan jag var liten men aldrig tidigare sett det som en otrygg plats.

Han återsåg de två 17-åriga rånarna i rätten. Den 18 juli dömdes de, efter att ha gripits efter ytterligare två rån, i Kärrtorp och i Sätra.

– Jag försökte läsa av deras inställning, om de tänkte fortsätta på det här spåret eller ta situationen på allvar. Samtidigt tyckte jag lite synd om en av dem, säger Kettil Henriksson.

Många personrån inträffar i anslutning till t-banestationer. I Dalen centrum rånades en 14-åring i slutet av augusti.